Prodaja automobila u Europi znatno usporila, u Hrvatskoj stagnira

Image
Foto: boredombash.com
16.6.2015.
16:57
boredombash.com
VOYO logo

Prodaja automobila u Europi znatno je usporila u svibnju, zakočena padom na najvećem, njemačkom tržištu, dok se u Hrvatskoj stabilizirala nakon oštrog pada u prethodnom mjesecu, pokazali su u utorak podaci udruženja proizvođača ACEA.

U prošlom je mjesecu u 27 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registriran 1,1 milijun novih automobila, što je 1,3 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju podaci Udruženja europskih proizvođača automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stopa rasta najniža je od rujna 2013. kada je započeo uzlazni trend. U travnju prodaja je porasla 6,7 posto.

Među najvećim su tržištima Španjolska i Italija ponovo su u svibnju prednjačile dvoznamenkastim stopama rasta prodaje, od 14,0 odnosno 10,8 posto. U Britaniji je on bio osjetno slabiji i iznosio je 2,4 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše se pak smanjila prodaja na najvećem europskom tržištu, onom njemačkom, za 6,7 posto, a manje je novih automobila nego u prošlogodišnjem svibnju registrirano i u Francuskoj, i to za 3,5 posto.

Najsnažniju potporu potražnji za novim automobilima u Europi pružile su u prošlom mjesecu nove članice EU, posebice Češka, sa skokom prodaje za 17,6 posto, i Poljska, s 11,0 posto, napominju u ACEA-i.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je u svibnju prema podacima tog udruženja registrirano 4.911 novih automobila, 1,7 posto više nego u istom mjesecu lani. Time se hrvatsko tržište stabiliziralo nakon oštrog travanjskog pada, za 19,3 posto.

U razdoblju od siječnja do svibnja u 27 zemalja EU-a (bez Malte) prodano je 5,8 milijuna novih automobila, 6,8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rast su zabilježila sva velika tržišta, pri čemu najveći ono španjolsko, za 21,7 posto. Slijedi Italija s 15,2 posto, dok je najskromniji rast bilježila Njemačka, za 3,6 posto.

U Hrvatskoj su u razdoblju od siječnja do svibnja ove godine registrirana 16.682 nova automobila, što znači da je prodaja gotovo stagnirala u odnosu na prvih pet mjeseci 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo