OVO ĆE VAS ODUŠEVITI: / Postoje automobili koje možete voziti bez vozačke dozvole

Image

Još od legendarne serije "Mućke", u kojoj braća Trotter vozi trokotačni dostavni kamion, raste popularnost ovakvih vozila.

29.2.2016.
8:48
VOYO logo

VSP-ovi su, dakle, mali automobili, dugački do dva metra, s jednim ili dva sjedala, čija je maksimalna brzina 45 km/h. Ispod poklopca su agregati snage od 49 do 500 kubika, s jednim ili dva cilindra. Motori koji dolaze s tri vrste pogonskog goriva - benzin, dizeli ili elektro - razvijaju snagu od 10 do 12 KS. Upravo zbog toga ih se može voziti bez vozačke dozvole, nakon nekoliko sati obuke.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

TROKOTAČNI LJUBIMCI: Ovo su automobili koje možete voziti bez ikakve dozvole

Image

TROKOTAČNI LJUBIMCI: Ovo su automobili koje možete voziti bez ikakve dozvole

Njihova prodaja je svakim danom sve veća zbog širokog raspona potencijalnih kupaca. Svatko stariji od 14 godina ima pravo voziti VSP, pa tako mladi idu u školu s ovakvim automobilima, jer su siguriji od motocikala i skutera. Jednako tako, stariji ljudi koji više nemaju pravo voziti normalni automobil bez problema mogu koristiti VSP za svakodnevne potrebe. Potencijalni kupci su i obitelji kojima je potreban drugi automobil.

Naravno, postoje i oni koji zlorabe praktičnost ovakvih vozila, kao što su osobe kojima je oduzeta dozvola zbog vožnje u pijanom stanju ili zato jer su skrivili prometnu nesreću. Jednako tako ih zlorabljuju i mladi vozači, koji još nema pravo na dozvolu, a VSP im je prespor, pa prerađuju motore, tako da VSP-ovi dostižu brzine i do 125 km/h.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna cijena ovakvih vozila je 14.000 eura, a često se otplaćuju u mjesečnim rata po 85 eura, što je dvostruko manje od rate kredita za neki normalan automobil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo