I OPELI S / U PRLJAVI! U Berlinu šute, a Nizozemci istražuju novi slučaj prevare vozača

Image
Foto: AFP, PATRIK STOLLARZ

Već prije nekoliko dana su njemački mediji otkrili kako računalo i u Opelima isključuje sustav pročišćavanja ispuha.

16.5.2016.
8:55
AFP, PATRIK STOLLARZ
VOYO logo

Istraživanje kojeg su zajednički proveli novinari emisije Monitor TV postaje ARD, tjednika Der Spiegel i Deutsche Umwelthilfe posve jasno pokazuje što su to inženjeri i programeri u Opelu napravili.

Dok je motor u Opelu Zafiri 1,6 CTDi razmjerno hladan, sustav pročišćavanja je aktivan. Dok se motor vrti određeno vrijeme na niskom broju okretaja, sustav je aktivan. Ali ako neko vrijeme vozi brže od 140 kilometara na sat - u SAD je to ionako posvuda zabranjeno, filtar se isključuje. Isto se događa i ako računalo izmjeri da se vozilo nalazi iznad određene nadmorske visine - glavne stanice za tehnički pregled obično nisu u brdima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manipulacije na računalu

Novinari su našli programera koji je uspio ući u upravljački modul Opela. Posve je jasno da se tamo barata sa određenim brojevima okretaja i brzinom vožnje kao varijablama - i to nipošto nije logično u programima takve vrste. Ali jest ako su programeri Opela ( njemačka marka u vlasništvu američkog General Motorsa) namjerno podesili računalo da vrijednosti ispušnih plinova u laboratorijskom okruženju trebaju pokazati kako je taj automobil čist. Ali kad se on stvarno vozi i kad se na autocesti "malo da gas" - onda je to posve druga priča.

Bez komentara

U emisiji su zatražili i izjavu iz Opela - koji je odgovorio kako ne želi komentirati navode koje je "navodno otkrio tamo neki haker". U Berlinu su od njemačkog ministra prometa Dobrindta (CSU) također zatražili izjavu, jer stvar je veoma ozbiljna. Ako je Opel na ovaj način lažirao vrijednosti ispušnih plinova i s obzirom na to da su u stvarnoj vožnji vrijednosti dušikovog oksida doista posve drugačije, onda su vozila s tim motorima dobila uporabnu dozvolu - na prijevaru. A to znači povlačenje uporabne dozvole, što opet znači: vozači i vlasnici tih vozila čine prometni prekršaj ako taj automobil uopće ostave na javnoj površini, a kamo li da ga upale i voze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemci se bave slučajem

Pred kamerama emisije Monitor gdje su predočeni ovi podaci je njemački ministar prometa Dobrindt samo prošao vrteći glavom i odbijajući bilo što reći. Ali u ovih nekoliko dana su ove navode odlučili provjeriti i u nizozemskom Centru za cestovna vozila pa je tako i njemačko ministarstvo objavilo kako se "slučaj ispituje". Naime, u Europskoj uniji je dovoljan pregled samo u jednom nacionalnom centru da uporabna dozvola vrijedi za čitavu Uniju. Tako, na primjer, Nissan daje provjeriti svoja vozila u Španjolskoj, Ford u Luksemburgu,...

A ako Nizozemci otkriju nešto što nije propisno, a što su Nijemci pustili na cestu, to bi moglo biti neugodno za Berlin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SKANDAL TRESE I MITSUBISHI: /

Varali na mjerenjima ispušnih plinova kod 580 tisuća automobila

Image
SKANDAL TRESE I MITSUBISHI: /

Varali na mjerenjima ispušnih plinova kod 580 tisuća automobila

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo