SPEKTAKL U ŽENEVI: / Pogledajte sve novitete s najvažnijeg svjetskog sajma automobila

Image

Jedna od zvijezda 86. Geneva Motor Showa svakako je i Mate Rimac, odnosno njegov serijski Concept_One model, najbrži električni automobil na svijetu.

2.3.2016.
10:49
VOYO logo

SERIJSKI MODEL: Mate Rimac u Genevi predstavlja nikad bolji Concept One

Image
SERIJSKI MODEL: /

Mate Rimac u Genevi predstavlja nikad bolji Concept One

Image
SERIJSKI MODEL: /

Mate Rimac u Genevi predstavlja nikad bolji Concept One

Image

I dok Concept_One raspolaže s ukupno 800 kW/1088 KS i 1.600 Nm, Ewil Twin je 50 kilograma lakši, a ima 296 KS i 200 Nm okretnog momenta više od starijeg brata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Audi je brojnim novinarima na sajmu automobila u Genevi predstavio novi SUV model Q2. Kako iz Audija kažu za njihov najmanji crossover model, Q2 predstavlja "urbani, multifunkcionalni tip vozila namijenjen svakodnevnim, ali i rekreativnim potrebama".

Image

Kada stigne na tržište, Q2 će biti dostupan sa šest različitih verzija motora, u rasponu od 116 do 190 KS. Osnovni model pogoni 1,0-litarski TFSI motor s tri cilindra, a osim njega tu su i 1,4-litarski i 2,0-litarski turbo benzinci s četiri cilindra. U ponudi su i tri dizel motora, 1,6-litarski TDI i dvije verzije 2,0-litarskog TDI pogona.

Snaga se standardno prenosi na prednje kotače (osim kod 2.0 TFSI i 2.0 TDI verzija koje imaju pogon na sva četiri kotača) pomoću 6-stupanjskog ručnog mjenjača, a moguće je naručiti 7-stupanjski S tronic s dvostrukim kvačilom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Audi Q2 će biti dostupan isključivo s pet vrata i pet sjedala. S 4,19 metara dužine, 1,79 metara širine i 1,51 metara visine te međuosovinskim razmakom od 2,6 metara Q2 je vrlo kompaktan SUV. Usprkos tome, Q2 ima prostoran prtljažnik zapremine 405 litara.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Lamborghini u Genevi proslavlja stogodišnjicu postojanja tvrtke novim modelom prigodnog imena Centenario. Ovaj super automobil, kreiran u čast osnivača Ferruccia Lamborghinija, u potpunosti je izrađen od ugljičnih vlakana.

Image

Shodno tome, Centenario teži tek 1520 kilograma, što nije puno za super automobil ovakve veličine. Ispod poklopca nema prevelikih tajni, budući da je motor preuzet od Aventadora. Ipak, 6,5-litarski V12 benzinac poboljšan je za potrebe Centenaria, pa umjesto 750 KS ima 770 KS (566 kW). Drugim riječima, otprilike svaka dva kilograma ovog slavljeničkog modela pogoni 1 KS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući maloj težini i snažnom motoru Centenario od 0 do 100 km/h ubrazava za samo impresivnih 2,8 sekundi, dok do 300 km/h stiže za 23,5 sekunde. Maksimalna brzina je 350 km/h.

Image

kako i brzina, odnosno ubrzanje, tako je impresivan i zaustavni put. Naime, Centenario se pri brzini od 100 km/h zaustavlja nakon 30 metara, a od 300 do 0 km/h zaustavni put iznosi 290 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Centenario će biti proizveden u samo 40 primjeraka. Cijena svakog primjerka je 1,75 milijuna eura, a Talijani tvrde kako su već svi rasprodani. Kako izgleda ovaj super automobil, pogledajte u fotogaleriji.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa


S početkom genevskom salona automobila počelo je i novo poglavlje za Aston Martin. Britanski proizvođač automobila premijerno predstavlja DB 11, prvi model u sklopu "Second Century" plana. Novi DB 11 nastavlja tradiciju dinamičnog, sportskog dizajna s GT pedigreom kakav i očekujemo od Aston Martina.

Image

Čak 13 godina čekali smo na nasljednika DB 9 modela, koji nije nalik DB 10 modelu kojeg smo gledali u posljednjem iz serijala filmova o Jamesu Bondu. Prednja maska je masivnija, dok dinamičan dizajn naglašavaju četiri uska proreza na poklopcu motora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

A ispod poklopca se nalazi 5,2-litarski twin turbo V12 benzinac s 600 KS i 700 Nm maksimalnog okretnog momenta, što ga čini dosad najsnažnijim modelom iz DB serije. Maksimalna brzina DB 11-ice je 322 km/h, a do stotke ubrzava za 3,9 sekundi.

Kako izgleda DB 11, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovogodišnjem 86. po redu ženevskom salonu očekuje se više od 700.0000 posjetitelja, koji će imati priliku vidjeti više od 200 izlagača iz 30 država. Izloženo je više od 1000 vozila, a u narednih 10 dana na rasporedu je više od 120 što svjetskih, što europskih premijernih predstavljanja.

O nekim novitetima koji će biti predstavljeni u Ženevi već ste čitali na našem portalu, no ne škodi se podsjetiti što nas sve očekuje u narednih deset dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna zvijezda na Ferrarijevom štandu je GTC4 Lusso, dok je Bugatti izložio novi Chiron model.

Image

Ferrari GTC4 Lusso

Image

Bugatti Chiron

Maserati u Ženevi predstavlja svoj prvi SUV model Levante. Podsjetimo, neke dijelove za Maserati proizvodit će hrvatska tvrtka AD Plastik. Levante je temeljen na konceptnom modelu Kubang, koji je svoju premijeru imao 2011. u Frankfurtu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Maserati Levante

Hostese su neizostavni dio ovakvih događanja. Audicije i pripreme su trajale mjesecima, a u našoj fotogaleriji pogledajte koje su djevojke ove godine najviše impresionirale organizatore i izlagače.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo