Play ponuda

OPA, OVO JE MALO TKO OČEKIVAO / Što će biti sa cijenama goriva? Plenković otkrio do kada ih mogu držati ovako 'zamrznute'

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Premijer je u srijedu najavio da će Vlada produžiti ograničenje, jer nije u interesu da cijena naftnih derivata ugrozi standard građana

10.11.2021.
14:19
Emica Elvedji/PIXSELL
Play ponuda

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se danas u Opatiji na cijene goriva, benzina i dizela te je rekao da će one i dalje ostati - "zamrznute".

"Vlada će produžiti ograničenje. Cijene goriva možemo ograničiti ukupno tri mjeseca", rekao je Plenković.

"Nakon korone, gdje smo uspjeli sačuvati investicijski kreditni rejting, korak prema Schengenu, ostvariti najbolju turističku sezonu, nije u interesu da cijena naftnih derivata ugrozi standard građana. Gledamo kako da mehanizmima koje imamo idemo u korist građana", kazao je premijer.

Cijene godina neće se mijenjati još najmanje dva mjeseca, pa će na 11,10 kuna ostati cijene benzinskih goriva, dok će 11 kuna biti cijene dizelskih.

Moraju nadoknaditi gubitke

Potencijalni rast cijena goriva, prije nego je Plenković potvrdio današnju vijest, nedavno je za RTL komentirao Marijan Krpan, predsjednik uprave Agencije za ugljikovodike.

"Eurodizel bi se vrlo vjerojatno kretao na nivou 11,65 kuna po litri, eurosuper 95 bi bio na 11,60, dok bi cijena eurosupera 100 prešla 12 kuna i bila bi na nivou 12,20 kuna po litri", rekao je.

U protekla tri tjedna cijena barela nafte najprije je porasla za pet posto, a zatim je za isto toliko i pala. Sada iznosi 82 dolara po barelu, kao i u vrijeme zamrzavanja cijena.

"Naftne kompanije moraju nadoknaditi gubitke koje su imale. I to ne samo gubitke iz proteklih mjesec dana, već treba nadoknaditi i gubitke iz 2020. godine", rekao je Tin Bašić, novinar portala Cijenegoriva.

Vozači stoga barem još neko vrijeme mogu biti mirni, a bez sumnje će neki i dalje koristiti ovu situaciju, pa će svoje limene ljubimce tankati "stotkom", čija cijena ostaje 11,10 lipa, dok se ne potroše njegove zalihe...

Image
'HRVATSKA IMA ZALIHE...' /

Fiksirali cijene goriva, prijete li nam nestašica i redovi na pumpama? Ćorić poslao jasnu poruku distributerima

Image
'HRVATSKA IMA ZALIHE...' /

Fiksirali cijene goriva, prijete li nam nestašica i redovi na pumpama? Ćorić poslao jasnu poruku distributerima

Play ponuda
Play ponuda