Korak po korak

ZNANSTVENI TRIKOVI: Vozači, ova kombinacija dvostruko će vam brže odmagliti vjetrobran

Postoje razne teorije kako što brže odmagliti stakla, no jedan YouTuber dao si je truda i  dokazao  najučinkovitiji i najbrži način za odmagljivanje vjetrobrana.

Dolaskom hladnog vremena stakla na automobilima se magle. To možda i nije toliki problem, no svakako je frustrirajuće kada ujutro gubite dragocjene minute dok čekate da vam se vjetrobran posuši. Na internetu se da pročitati svakakvih teorija – neki tvrde da treba puhati hladan zrak, drugi topli, neki tvrde da treba odškrinuti prozore, drugi ne, jedni zagovaraju teoriju da treba uključiti klimu, drugi ne…

BRZO I JEDNOSTAVNO: Evo kako odlediti stakla na automobilu

Mark Rober je zato prvo teoretski razradio, a potom i eksperimentalno dokazao koja će kombinacija postavki dati najbrže rezultate. Da ne duljimo s kondenzacijom, relativnom i apsolutnom vlažnosti zraka, prezasićenom otopinom i ostalim fizikalnim postavkama, Roberovi rezultati kažu da je najbolje, i to ovim redoslijedom:

1. Uključiti ventilator na maksimum i usmjeriti ga na vjetrobran

2. Uključiti grijanje na najjače

3. Uključiti klimatizacijski uređaj

5. Isključite recirkulaciju zraka; neka u kabinu ulazi vanjski zrak

6. Malo otvorite bočne prozore

Ventilator i grijanje na maksimumu je logično, no Rober objašnjava i zašto je dobro uključiti klimu i pustiti zrak izvana. S uključenim grijanjem klima neće hladiti zrak, a ugrađeni isušivač će smanjiti vlažnost zraka u kabini. I pritom treba isključiti recikulaciju zraka i malo odškrinuti prozore jer vanjski (hladni) zrak ima manje vlage od unutarnjeg pa će kad se zagrije dodatno upiti vlagu s vjetrobrana.

Ova kombinacija, kaže Rober, može dvostruko brže odmagliti vjetrobrane.

Povratak na Net.hr