SPEKTAKL U TOKIJU / Hrvatski sportaši započeli žetvu medalja, evo što se sve dogodilo četvrtog dana na Igrama

Image
Foto: Profimedia

Uzbudljiv je dan na olimpijskim igrama u Tokiju

26.7.2021.
7:59
Profimedia
VOYO logo

U ponedjeljak, četvrtog natjecateljskog dana na OI u Tokiju, medalje su podijeljene u 14 sportova, a podijeljeno je 21 kompleta medalja.

Image
KROZ SITO I REŠETO DO OLIMPIJSKOG ZLATA /

'Ja sam samo obična cura iz Knina, pokazala sam svima da nikad ne smiju odustajati'

Image
KROZ SITO I REŠETO DO OLIMPIJSKOG ZLATA /

'Ja sam samo obična cura iz Knina, pokazala sam svima da nikad ne smiju odustajati'

Za nas su svakako najvažnije prve hrvatske medalje osvojene u Tokiju, zlato i bronca u tekwondou.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čudesni taekwondaši

Hrvatska tekvondašica Matea Jelić (23) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u kategoriji do 67 kilograma nakon što je u finalu bila uspješnija od Britanke Lauren Williams sa 25-21.

Ovo je peta medalja za Hrvatsku u tekvondou i prvo zlato nakon bronci Sandre Šarić i Martine Zubčić u Pekingu (2008), Lucije Zaninović u Londonu (2012), te Tonija Kanaeta u Tokiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članica splitskog TK Marjana je na putu do zlata pobijedila Haićanku Lauren Lee sa 22-2, u četvrtfinalu Brazilku Milenu Titoneli sa 30-9, dok je u polufinalu bila bolja od Amerikanke Paige McPherson sa rezultatom 15-4.

Kanaet za povijest

Medalju i to brončanu je osvojio i Toni Kanaet koji je postao prvi hrvatski reprezentativac u tekvondou koji je osvojio olimpijsko odličje. Do bronce je stigao pobjedom nad Uzbekistancem Nikitom Rafalovičem (24-18). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njegovoj kategoriji slavio je ruski tekvondoaš Maksim Hramtcov nakon što je u finalu sa 20-9 bio bolji od 22-godišnjeg Jordanca Saleha El Sharabatyja. Osim Kanaeta, brončano odličje osvojio je Egipćanin Seif Eissa koji je s 12-4 pobijedio Norvežanina Richarda Andrea Ordemanna

Peaty nastavio dominacju

U ponedjeljak su se na natjecanju u plivanju na Olimpijskim igrama medaje dijelile u četiri discipline, Britanac Adam Peaty je nastavio svoju dominaciju na 100 metara prsno, dok je Australka Ariane Titmus na drugom velikom natjecanju zaredom pobijedila Amerikanku Katie Ledecky na 400 metara slobodno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U utrci plivačica na 100 metara leptir slavila je Kanađanka Margaret MacNeil, dok je u štafetnoj utrci na 4x100 metara slobodno najbolja bila reprezentacija SAD-a.

Peaty je obranio zlato iz Rija na 100m prsno s rezultatom 57.37 sekundi te tako bio 63 stotinke brži od srebrnog Nizozemca Arna Kamminge, a 96 stotinki od brončaog Talijana Nicola Martinenghija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi olimpijski rekord

Nakon što je prije dvije godine postala svjetska prvakinja na 400m slobodno, 20-godišnja Titmus je svladala peterostruku olimpijsku pobjednicu i braniteljicu naslova iz Rija, 24-godišnju Ledecky i na Olimpijskim igrama. Ledecky je osvojila srebro, dok je do bronce stigla Kineskinja Bingjie Li s azijskim rekordom.

Margaret MacNeil (21) je naslovu svjetske prvakinje na 100m leptir pridodala i olimpijski. Ona je u finalu postavila novi rekord Sjeverne Amerike sa 55.59 sekundi, samo 11 stotinki slabijim vremenom od svjetskog rekorda Šveđanke Sarah Sjostroem iz Rio de Janeira. Srebro je sa samo pet stotinki zaostatak osvojila Kineskinja Yufei Zhang, dok je broncu osvojila Australka Emma McKeon sa 55.72 što je novi rekord Oceanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka mušta štafeta na 4x100 metara obranila je naslov iz Rija, a u finalu su do rezultata 3:08.97 stigli u sastavu Caleb Dressel, Blake Pieroni, Bowen Becker i Zach Apple. Srebro su sa 1.14 sekundi zaostatka osvojili Talijani Alessandro Miressi, Thomas Ceccon, Lorenzo Zazzeri i Manuel Frigo, a broncu Australci Matthew Temple, Zac Incerti, Alexander Graham i Kyle Chalmers koji su za srebrnim Talijanima zaostali 11 stotinki.

Rusi se provukli 'kroz ušicu igle'

Gimnastičari Rusije novi su olimpijski pobjednici u momčadskom višeboju, a do zlatne medalje su došli s najmanjom razlikom u povijesti u odnosu na drugoplasirane Japance, od kojih su bili bolji za samo 103 tisućinke boda, dok je trećeplasirana reprezentacija Kine za Rusima zaostala samo 606 tisućinki. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ka Long Cheung iz Hong Konga novi je olimpijski pobjednik u floretu, dok je Ruskinja Sofija Pozdniakova osvojila zlato u sablji na olimpijskim igrama u Tokiju.

Cheung je u finalu pobijedio branitelja naslova Talijana Danielea Garozza sa 15-11 ostvarivši najveći uspjeh u karijeri. U susretu za broncu Čeh Alexander Choupenitch je pobijedio Japanca Takahira Shikinea sa 15-8.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo zlato u povijesti Filipina

U ženskoj konkurenciji na programu zlato je osvojila Ruskinja SofijaPozdniakova koja je u finalu pobijedila sunarodnjakinju i imenjakinju Velikaju sa 15-11.

Dvostruka svjetska i dvostruka europska prvakinja je tako svoju riznicu medalja obogatila i olimpijskim zlatom, dok je Velikaja osvojila i treće uzastopno olimpijsko srebro nakon što je gubila finala u Rio de Janeiru i Londonu. Treća je bila Francuskinja Manon Brunet nakon pobjede 15-6 protiv Mađarice Anne Marton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filipinka Hidily Diaz osvojila je zlatnu medalju u dizanju utega u kategoriji do 55 kilograma osvojivši prvo olimpijsko zlato u povijesti svoje zemlje. 

Filipinski sportaši su do Tokija osvojili deset olimpijskih medalja, međutim niti jedno zlato. Na svojim četvrtim i vjerojatno posljednjim Olimpijskim igrama u povijest se upisala 30-godišnja Diaz koja je podigla ukupno 224 kg, što je olimpijski rekord. Kineskinja Liao Qiuyun je uzela srebro sa 223 kg, a Kazahstanka Zulfija Činshanlo osvojila je broncu sa 213 kg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novo zlato za Kosovo

Britanac Thomas Pidcock četiri je dana prije svog 22. rođendana osvojio naslov olimpijskog pobjendika u brdskom biciklizmu.  Mladi je Britanac zadanu stazu svladao za 1:25:14 sati, 20 sekundi brže od srebrnog Švicarca Mathiasa Flueckigera, a 34 sekunde od brončanog Španjolca Davida Valera Serrana, dok je branitelj naslova iz Rio de Janeira Švicarac Nino Schurter utrku okončao na četvrtom mjestu sa 42 sekunde iza Pidcocka.

Nakon Distrie Krasniqi, zlatnu medalju za Kosovo na olimpijskim igrama u Tokiju osvojila je još jedna džudašica. Nora Gjakova slavila je u kategoriji do 57 kg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Kosovo je ovo treće olimpijsko zlato u povijesti i to treće u džudu. Prije pet godina u Rio de Janeiru je slavila Majlinda Kelmendi u kategoriji do 52 kg, prije dva dana i Distria Krasniqi u kategoriji do 48 kilograma, a danas i Nora Gjakova u kategoriji do 57 kg.  Brončana s posljednjeg SP-a je do olimpijskog zlata stigla nakon što je njezina suparnica u finalu Francuskinja Sarah Leonie Cysique diskvalificirana nakon samo 2:45 minute borbe zbog pokušaja napada glavom. Kanađanka Jessica Kimklait i Japanka Tsukasa Yoshida osvojile su brončane medalje.

Japanski par bolji od Kineza

U muškoj konkurenciji na programu je bila kategorija do 73 kg, a slavio je Japanac Shohei Ono obranivši zlato iz Rio de Janeira. Ono je u finalu je pobijedio Gruzijca Lashu Šavdatušvilija koji je osvojio treću olimpijsku medalju. U Londonu je bio zlatni, u Rio de Janeiru brončani, a sada je kompletirao medalje osvojivši i srebro. Brončane medalje pripale su Južnokoreancu Anu i Mongolcu Tsogtbaataru Tsend-Ochiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japanci Jun Mizutani Mima Ito osvojili su zlatnu medalju u mješovitom parovima u stolnom tenisu na olimpijskim igrama u Tokiju. Japanski par je u finalu pobijedio Kineze Xu Xina Liu Shiwen sa 4-3 (5-11, 7-11, 11-8, 11-9, 11-9, 6-11, 11-6) nakon što je kineski par vodio 2-0 u setovima. U susretu za broncu tajvanski par Lin Yun Ju i Cheng I Ching je slavio protiv Francuza Emmanuela Lebessona i Jia Nan Yuan sa 4-0 (11-8, 11-7, 11.8, 11-5).

Hancock postavio novi rekord

Obje zlatne olimpijske medalje u streljaštvu u disciplini skeet otišle su u SAD. U ženskoj konkurenciji slavila je Amber English, a u muškoj Vincent Hancok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

English je osvojia zlato s novim olimpijskim rekordom od 56 pogodaka, dok je srebro osvojila zlatna iz Rio de Janeira Talijanka Diana Bacosi s pogotkom manje. Broncu je osvojila Kineskinja Wei Meng sa 46 pogodaka. 

U muškoj konkurenciji slavio je Vincent Hancock osvojivši treće olimpijsko zlato nakon Londona i Pekinga. Amerikanac je  slavio s novim olimpijskim rekordom od 59 pogodaka. Četiri manje imao je "srebrni" Danac Jesper Hansen, dok je broncu osvojio Kuvajćanin Abdullah Alrashidi sa 46 pogodaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koreanci obranili naslov

Muška reprezentacija Južne Koreje u streličarstvu obranila je naslov olimpijskih pobjednika osvojen prije pet godina u Rio de Janeiru. Predvođena briljatnim 17-godišnjim Kim Je-deokom uz veterane Oh Jin-hyeka i Kim Woo-jina Južna Koreja je u finalu s uvjerljivih 6-0 svladala Tajvan za koji su nastupili Deng Yu-Cheng, Tang Chih-Chun i Wei Chun-Heng. Japanci Takaharu Furukawa, Yuki Kawata i Hiroki Muto su se morali zadovoljiti broncom do koje su stigli svladavši Nizozemce sa 5-4.

Norvežanin Kristian Blummenfelt osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u triatlonu na OI u Tokiju, on je ciljem prošao u vremenu od 1:45:04 sata, 11 sekundi ispred srebrnog Britanca Alexa Yeea, odnosno 20 sekundi ispred brončanog Novozelanđanina Haydena Wildea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za 27-godišnjeg Norvežanina ovo je uvjerljivo najveći uspjeh u karijeri, prije pet godina je u Rio de Janeiru bio 13. 

Trineaestogodišnjakinja ušla u povijest

Japanska 13-godišnja Momiji Nishiya osvojila je olimpijsko zlato u uličnom skateboardingu, postavši najmlađa olimpijska pobjednica u povijesti te zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Momiji Nishiya ušla je u povijest i kao prva olimpijska prvakinja u skateboardingu, sportu koji je svoj olimpijski debi imao u Tokiju. Zanimljivo, niti jedna od tri osvajačice medalje nije punoljetna. Nishiya ima 13 godina, osvajačica srebra Brazilka Rayssa Leal također ima 13 godina, dok je brončana Japanka Funa Nakayama tri godine starija.

Britanci Tom Daley i Matty Lee osvojili su naslov olimpijskih pobjednika u skokovima u vodu u disciplini sinkronizirani skokovi s tornja 10 metara. Daley i Lee iznenadili su Kineze Caoa Yuana i Chena Aisena, Britanci su na kraju do zlata stigli s rezultatom 571.81 bodova, 1.23 više od velikih favorita Kineza kojima je pripalo srebro. Brončana odličja osvojili su Rusi Aleksandar Bodnar i Viktor Minibajev sa 439.92 bodova.

Savšek najbrži

Slovenac Benjamin Savšek (34) osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u kanuu na divljim vodama u disciplini slalom.

Savšek je slavio sa 3.71 sekundom ispred srebrnog Čeha Lukaša Rohana, odnosno 5.45 sekundi ispred brončanog Nijemca Siderisa Tasiadisa. Hrvatski predstavnik u ovoj disciplini Matija Marinić nije se uspio plasirati u finale, on je u polufinalu u ponedjeljak ujutro zauzeo 11. mjesto, sa 2.12 sekundi zaostatka za 10. Japancem Takuyom Hanedom, posljednjim koji se plasirao u finale.

Četvrti dan na OI

Nezaustavljivi Rus

16.20 - Sa samo 23 godine ruski tekvondoaš Maksim Hramtcov kompletirao je kolekciju zlatnih odličja sa svih velikih natjecanja, tako što je u ponedjeljak u Tokiju svojim naslovima svjetskog i dvostrukog europskog prvaka dodao olimpijsko zlato u kategoriji do 80 kg.  

Nakon što je u polufinalu uvjerljivo svladao osvajača bronce, hrvatskog borca Tonija Kanaeta, Hramtcov je u finalu s 20-9 bio bolji od 22-godišnjeg Jordanca Saleha El Sharabatyja.

Osim Kanaeta, brončano odličje osvojio je Egipćanin Seif Eissa koji je s 12-4 pobijedio Norvežanina Richarda Andrea Ordemanna. 

Jelić zlatna

14:48 - Taekwondašica Matea Jelić u finalu je slavila protiv  Britanke Lauren Williams i osvojila zlatnu medalju. Više o tome pročitajte ovdje.

Imamo novu medalju!

14:01 - Hrvatski reprezentativac u tekvondou Toni Kanaet (25) osvojio je brončanu medalju u kategoriji do 80 kilograma na Olimpijskim igrama u Tokiju. U borbi za brončano odličje Kanaet je svladao Uzbekistanca Nikitu Rafaloviča sa 24-18. Pročitajte više OVDJE.

Mektić i Pavić prošli dalje

13:01 - Prvi nositelji olimpijskog turnira muških teniskih parova, Nikola Mektić i Mate Pavić slavili su u drugom kolu olimpijskog turnira od talijanskog para Lorenzo Musetti i Lorenzo Sonego sa 7:5, 6:7, 10:7. Više o meču pročitajte ovdje.

Kanaet će se boriti za brončanu medalju

12:24 - Toni Kanaet borit će se za broncu! Hrvatski taekwondo borac pobijedio je uvjerljivo u repasažu i tako izborio svoju priliku da osvoji medalju u kategoriji do 80 kilograma.

Kanaet je u repesažu svladao predstavnika Burkine Faso Faysala Sawadoga prekidom početkom treće runde zbog prevelike razlike u bodovima. U trenutku prekida bilo je 30-10 za Kanaeta. Od 13.45 sati kanaeta čeka dvoboj za broncu protiv Uzbekistanca Nikite Rafaloviča. Više o tome pročitajte ovdje.

Čilić ispao

11:05 - Marin Čilić završio je svoje natjecanje u pojedinačnoj konkurenciji. Bolji od njega bio je Španjolac Pablo Carreno-Busta s 2:1 u setovima. Bio je ovo prvi put da je Carreno-Busta pobijedio Čilića u karijeri. više o meču pročitajte ovdje.

Pratite Olimpijske igre na Eurosportu u sklopu PLAY Premium proširenog plana.

Stipanović drugi u Laseru, Vorobjeva šesta u Laser Radialu

11:02 - Hrvatski jedriličar Tonči Stipanović zauzima drugo mjesto nakon prva tri plova klase Laser na Olimpijskim igrama u Tokiju, dok jedriličarka Jelena Vorobjeva drži šestu poziciju nakon četiri plova Laser Radiala.

Srebrni iz Rio de Janeira otprije pet godina, Stipanović (35) je u ponedjeljak imao dobar dan upisavši šesto i treće mjesto. Posebno je dojmljiv bio njegov nastup u drugom plovu dana kada je nakon prvog okreta bio 34., da bi zatim odlično "pročitao" vjetar te se probio do sjajnog trećeg mjesta u cilju.

Kako se nakon trećeg plova briše najslabiji rezultat, u Stipanovićevom slučaju to je 15. mjesto iz prvog plova u nedjelju, naš iskusni jedriličar se nalazi na drugom mjestu s devet negativnih bodova, kao i treći Cipranin Pavlos Kontides. Bolji je samo Finac Kaarle Tapper s pet bodova, dok četvrti Francuz Jean Baptiste Bernaz ima samo bod više.

Vorobjeva (34) u ponedjeljak nije imala svoj dan, upisala je 13. i 41. ulaz. I dok je u prvom plovu uspjela poraviti slab start u 38. mjesto nakon prvog okreta, u drugom je stalno ostala na začelju flote. Srećom, to 41. mjesto joj se briše iz rezultata pa je sa 26 negativnih bodova još uvijek na vrlo dobroj šestoj poziciji. Vodi Norvežanka Line Flem Hoest sa sedam bodova, druga je Grkinja Vasileia Karachaliou s devet, a treća Dankinja Anne-Marie Rindom sa 14.

U Laseru i Laser Radialu održat će se po 10 plovova nakon kojih će se po najboljih 10 plasirati u plov za odličja.

Donna Vekić se rasplakala nakon meča

10:30 - Hrvatska tenisačica emotivno je proživjela svoj meč protiv Bjeloruskinje koja je treća tenisačica svijeta.

"Da, ponosna i na jučerašnji i na današnji meč. Aryna ove godine igra najbolji tenis ikada,treća je na svijetu i nije je lako pobijediti, čak je i vodila u trećem setu. Ali borila sam kao lavica i nakraju pobijedila", kazala je Donna, koja je u dva meča u Tokiju provela skoro pet i pol sati po užarenom suncu i nesnosnim uvjetima.

"Ma to je čak i dobro za mene. Falilo mi je treninga nakon operacije koljena, pa dobro iskorištavam svu satnicu ovdje.  Ove pobjede će mi dati dosta samopouzdanja za sljedeće mečeve. Koljeno? Vidjet ćemo....to je nešto što ću morati balansirati sljedećih par mjeseci. Sve je u redu sa koljenom, ali sve je još svježe nakon operacije...Imam dobar tim sa mnom i vjerojatno će biti sve od redu", kazala je Donna i pritom skoro briznula u  plač. Pročitajte više OVDJE.

Kanaet može do bronce

9:51 - Hrvatski taekwondoist  Toni Kanaet imat će priliku boriti se za medalju u kategoriji do 80kg. Splićanin je u četvrtfinalu izgubio od Rusa Maksima Hramčova, a kako je Rus potom ušao u finale ponudio je Kanaetu priliku da se kroz repesaž izbori za broncu. Prvi Kanaetov suparnik na putu do eventualne bronce bit će Faysal Sawadogo iz Burkine Faso.

Donna Vekić je u osmini finala!

9:30 Hrvatska tenisačica pobijedila je Sabaljenku, treću tenisačicu svijeta. Igrala je na tabletama, poluozlijeđena i utoliko je ovo još i veća senzacija. Bravo, Donna! Više pročitajte OVDJE.

13-godišnja Japanka osvojila zlato u skateboardingu

9.25 - Japanska 13-godišnja Momiji Nishiya osvojila je olimpijsko zlato u uličnom skateboardingu, postavši najmlađa olimpijska pobjednica u povijesti te zemlje. Momiji Nishiya ušla je u povijest i kao prva olimpijska prvakinja u skateboardingu, sportu koji je svoj olimpijski debi imao u Tokiju.

Međutim, nije postala i najmlađa olimpijska pobjednica. Nishiya će u 30. kolovoza proslaviti 14. rođendan, a Amerikanka Marjorie Gestring je na OI 1936. u Berlinu osvojila zlatio u skokovima u vodu s tri metra sa 13 godina i 267 dana. Zanimljivo, niti jedna od tri osvajačice medalje nije punoljetna.

Nishiya ima 13 godina, osvajačica srebra Brazilka Rayssa Leal također ima 13 godina, dok je brončana Japanka Funa Nakayama tri godine starija.

Slovenci gaze

9:20 - Luka Dončić odigrao monstruoznu partiju u svom debiju na Olimpijskim igrama. Više o tome ovdje.

Maratonka Matea Parlov Koštro otputovala u Japan

 9:19 - Hrvatska maratonka Matea Parlov Koštro, zajedno s trenerom Slavkom Petrovićem u ponedjeljak je iz Zagreba otputovala na Olimpijske igre u Japan.

Nakon visinskih priprema u talijanskom Livignu i švicarskom St. Moritzu, te završnih u Zagrebu, kako bi se priviknula na visoke temperature kakve je očekuju na olimpijskoj stazi, jedna od dvije hrvatske maratonke (druga je Bojana Bjeljac) krenula je jutros prema ostvarenju svojih sportskih snova.

Višestruka hrvatska prvakinja na srednjim i dugim stazama olimpijsku normu u maratonu ispunila je u Valenciji potkraj 2020. godine. Bio je to njezin treći maraton u životu, u kojem je postavila i osobni rekord od 2 sata 28 minuta i 52 sekunde.

"Stvarno sam super spremna, jako sam uzbuđena, ali isto tako mislim da sam i hladne glave što se tiče utrke, tako da evo, stvarno jedva čekam. Ja sam u formi života, stvarno sam jako dobra," kazala je Parlov Koštro.

Maraton za atletičarke na rasporedu je 7. kolovoza. Dakle, naša Matea ima dovoljno vremena kako bi se adaptirala na posebne vremenske uvjete.

"Nadam se da će nas vrijeme poslužiti, možda da dođe nekakva hladnija fronta, ne bi bilo loše. Mislim da će nam najviše problema stvarati visoka vlaga u zraku, ali ja ću dati 110 posto od sebe pa kako bude," poručila je.

Jelić u finalu

9:15 - Hrvatska je osigurala svoju prvu medalju na Olimpijskim igrama, Matea Jelić sad ide po zlato, više o tome pročitajte ovdje.

9:10 - Nikolina Ćaćić završila je svoj nastup.

Marinić bez finala

Hrvatski kanuist Matija Marinić nije se uspio plasirati u finale slaloma na divljim vodama na Olimpijskim igrama u Tokiju, on je u polufinalu ostvario 11. vrijeme, a u borbu za medalje će najbržih 10. Mariniću je plasman u finale izmaknuo za 2.12 sekundi.

Naš je kanuist u polufinalnoj utrci ostvario vrijeme od 107.94 sekunde, ali i uz jedan dodir vrata što mu je donijelo još dvije kaznene sekunde što je njegov rezultat podiglo na konačnih 109.94 sekundi, dok je posljednje mjesto koje vodi u finale zauzeo Japanac Takuya Haneda sa 107.92 sekunde.

Najbrži u polufinalu bio je Francuz Martin Thomas sa 100.65 sekundi ispred Australca Daniela Watkinsa sa 101.28 i Španjolca Andera Elosegija sa 103.15.

Pratite Olimpijske igre na Eurosportu u sklopu PLAY Premium proširenog plana.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo