Jako zanimljivo

Zašto bebe plaču dok su u maternici? Evo što kažu znanstvenici

Predivan je osjećaj kada žena može osjetiti kako beba raste unutar nje tijekom trudnoće. Prvi udarci ili ritmično štucanje koje dijete dijeli s nama dragocjeni su trenuci. Ali jeste li znali da bebe počinju prakticirati plakanje dok su još u maternici?

Mnoge majke, ali i očevi cijene onaj trenutak kada na ultrazvuku mogu vidjeti svoju bebu kako pokazuje nove vještine poput udaranja, mahanja ili sisanja placa. Na taj način imamo zbilja dragocjenu priliku gledati i pratiti kako se beba razvija u trbuhu, ali se i dalje pitamo što još sve beba može napraviti dok je u maternici.

Plaču li bebe već u maternici?

Sve znamo da bebe mogu sisati palac, gutati, zijevati i mahati i da, priznajemo, to su samo neke od nevjerojatnih stvari koje beba u trbuhu radi. Ali što je s plakanjem? Plaču li bebe samo kad se rode ili to rade već i u maternici? Znanstvenici tvrde kako bebe plaču već u maternici, ali dijete koje plače u majčinom trbuhu izgleda malo drugačije nego beba koja plače izvan.

Naime, znanstvenici su u jednom istraživanju usporedili ponašanje bebe izvan maternice s ponašanjem bebe unutar maternice. Utvrdili su kako postoji ukupno pet stanja koje beba ima u tom periodu: tihi san, aktivno stanje, tiho buđenje, aktivno buđenje i plač. Od tih pet, samo prva četiri postoje i u maternici. No, istraživanju u kojem se promatralo fetalnu reakciju na izloženost duhanu i kokainu, zabilježeno je zapravo ono što je izgledalo kao da beba u maternici plače.

Istraživači su primijetili da je dijete pokazalo ponašanje koje se povezuje s onim kako plač bebe izgleda izvan maternice. Beba udiše i otvara usta, a zatim slijede tri pojačana udaha. Treći i posljednji dah sadržavao je stanku na udisaju i produženi smireni dah. U osnovi, ono što biste zamislili kad beba kratko plače. Zanimljivo je da je jedna od beba zapravo pokazala plač odmah nakon što su počeli majčini trudovi. No, sama činjenica da beba plače dok se još nije ni rodila može nam slomiti srce, budući da samo želimo da osjeća čistu radost, ljubav i sreću.

Što znači kada beba plače u maternici?

Prema novim istraživanjima koje provelo Sveučilište Durham i Lancaster, novorođenčad počinje razvijati načine na koje komuniciraju dok su još uvijek povezani s nama, tako da su nam spremni da nam kažu što im je na umu kad nas prvi put vide u vanjskom svijetu. Istraživači su pomoću ultrazvuka otkrili grimase koje su fetusi pokazali dok su bili u maternici. Istraživanje je također pokazalo spuštanje obrva i naboranje nosa, piše Yourt Tango. Dr. Reissland, viši predavač na Sveučilištu Durham, izjavio je: “Vrlo je važno da djeca mogu pokazati bol čim se rode, kako bi mogli komunicirati bilo kakvu nevolju ili bol koju bi mogli osjetiti.”

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr