Sve češća pojava

Nevidljiva trudnoća: Kako neke žene punih devet mjeseci ne znaju da su trudne?

Otprilike jedna žena na svakih 7000 trudnica ne zna da je uopće trudna do trenutka kada na svijet donese dijete

Većina žena će se složiti da je saznanje da su trudne čak nekada i ljepše od same trudnoće. Vjerovali ili ne, otprilike jedna žena na svakih 7000 trudnica ne zna da je uopće trudna do trenutka kada na svijet donese dijete.

Jedan takav slučaj nedavno je zabilježen i u Splitu kada je žena u bolnicu došla žaleći se na snažne bolove u križima, a nedugo zatim se porodila. Zaista je nevjerojatno kako tijekom svih devet mjeseci trudnoće žena nije znala da je trudna.

Kao što svi znamo, žene u trudnoći prolaze kroz mnoge fizičke, emocionalne i hormonalne promjene, stoga je vrlo čudno kada jedna žena ne iskusi ništa od spomenutog, a svejedno najnormalnije rodi dijete. Istina, s dozom šoka i čuđenja, ali ipak sve prođe u redu.

Trudnoće u kojima žena svjesno ili podsvjesno negira svoje stanje ili uopće ne zna da je trudna, češće su nego što mislimo. Ovo su neki od razloga zašto se to događa.

Lažno-negativan test za trudnoću

woman honding negative pregnancy test

Jedna od prvih stvari koju žena napravi kada sumnja da je trudna jest kućni test na trudnoću. Oni mjere količinu beta hCG-a, odnosno hormona trudnoće u mokraći i prema tome određuju je li žena trudna ili ne. Iako su ovakvi testovi 99 posto sigurni, nekada se dogodi da spadate baš u onih 1 posto.

Ako ste primijetile druge promjene na svome tijelu, a test je još uvijek negativan, zakažite pregled kod ginekologa i obavite dodatne testove krvi da potvrdite ili otklonite sumnju.

Ne debljate se

Dobivanje na težini i rast trbuha očiti su znak da žena čeka dijete. No, svaka je žena drukčija pa se neke gotovo uopće ne udebljaju. Ako je žena i prije trudnoće jače građe, svaka promjena u predjelu trbuha nije toliko vidjljiva.

Višak tjelesne masti oko trbuha lako može skriti prisutnost djeteta, čak i od majke. Žene koje nisu znale da su trudne često su za višak kilograma krivile stres ili prehrambene navike.

Tek nekoliko nuspojava

A woman about to vomit in the toilet

Žene koje nisu znale da su trudne često nisu iskusile nikakve nuspojave koje su uobičajene za trudnoću poput povraćanja, mučnine ili umora. Osjetljive grudi, glavobolje, želja za određenom hranom, bolovi u leđima, otečena stopala još su neki od simptoma koji mogu, ali i ne moraju pogoditi buduću majku.

Neredovit ciklus

Izostanak menstruacije zasigurno je najočitiji znak da ste u drugom stanju, no neke žene su je redovito imale dok su bile trudne. Ove dame najčešće su rodile zdravu djecu bez ikakvih komplikacija. Hormonalna neravnoteža kriva je za to što tijelo uopće ne registrira da je trudno pa nastavlja s ovulacijom i menstruacijom.

Policistični jajnici također mogu utjecati na pojavu ‘nevidljive’ trudnoće.

Stres

Stres može negativno utjecati na stav žene prema trudnoći.  Čak i najzdravija žena zbog stresa može zanijekati sve simptome i uopće ne obraćati pozornost na ono što je očito.

Neplodnost

Ako vam je rečeno da ste vi ili vaš partner neplodni, vrlo brzo počinjete u to vjerovati bez traženja drugog mišljenja pa tako niste ni svjesni da biste ipak mogli biti trudni. Isto tako, ponekad je vazektomija kod nekih muškaraca neuspješna pa ni partner ni partnerica ne ostavljaju otvorenu mogućnost za trudnoću.

Plodnost

breastfeeding. mother breast feeding baby

Nove mame također mogu zanijeti, čak i ako su nedavno rodile ili još doje dijete, tako da obratite pozornost na sve očite simptome.

Mentalno zdravlje

Neke žene koje nisu svjesne da su trudne ponekad imaju problema s mentalnim zdravljem koje stoji na putu svemu pa tako i trudnoći. Zdravstveni problemi poput shizofrenije, depresije i sličnih poremećaja ličnosti može dovesti do ignoriranja trudnoće.

Uloga djeteta

Neke bebe su smještene u trbuhu u takvom položaju u kojem su svi njihovi pokreti vidljivi samo na ultrazvuku i nikako drukčije. Buduća majka nekada zna zamijeniti djetetove udarce s probavnim smetanjama, plinovima ili želučanim tegobama.

Neuspjeh kontraceptiva

Uzimate li kontracepciju? Nemojte biti previše šokirani ako saznate da očekujete dijete jer ni pilule ni kondomi nisu 100 posto pouzdani načini za zaštitu od trudnoće. Ništa vam ne jamči da ne možete zanijeti ako uzimate kontraceptive.

Svaku neobičnu promjenu pomno razmotrite i redovito se konzultirajte s ginekologom da se slučajno ne biste (ne)ugodno iznenadili nakon devet mjeseci.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr