Jednostavno im recite 'ne'

Svakodnevno im dopuštamo da nas kontroliraju: Evo kojih šest stvari uzrokuje prerano starenje

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 14:00 21.07.2017 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

“Stanite i pomirišite cvijeće”

Starenje je u našem društvu osjetljiva tema i dosta je nepoželjno jer vuče asocijaciju na smrt, bore, nemoć i prolaznost vremena, a premalo na mudrost, iskustvo i rad na sebi. Da, svi bismo najradije ostali mladi čitav život (pri tom prvenstveno mislimo na izgled), ali to nije moguće.

Iako izgled tijela nije najbitnija stavka u životu, lagali bismo kada bismo rekli da nije važno brinuti se o njemu. Osim cigareta, loše hrane i droge, evo što postaruje naš organizam:

Kokteli


Alkohol općenito nije dobar u prevelikim količinama, a još je destruktivniji ako je u kombinaciji sa šećerom kojeg u raznim koktelima ima na pretek. Uzrokuje dehidraciju te uništava elastičnost kože koja se ionako s godinama smanjuje. Jedno istraživanje tvrdi da ispijanje velikih količina koktela može uzrokovati štetu na staničnoj razini i ubrzati pojavu kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, bolesti srca, raka i demencije.

Polucija

Jest da protiv ispušnih plinova malo toga možemo napraviti, ali ih barem ne moramo svakodnevno gutati. Ako ste, primjerice, u prometnom čepu, zatvorite prozore na autu da direktno ne udišete ispušne plinove koji, prema ovoj studiji, izazivaju staračke mrlje po koži.

Svakodnevni stres

Nismo ni svjesne koliko je stres zaslužan za naglo starenje našeg organizma, a sve zbog toga što smo naviknuti na stav da se život sastoji od problema. Da, sastoji se, ali i od lijepih trenutaka kojima treba pridavati više pažnje. Nikako da naučimo živjeti u trenutku, za danas, te iskreno i potpuno doživjeti sve s čime se i s kime se susrećemo tijekom dana. Znate kako se kaže: “Stanite i pomirišite cvijeće.” ;)

Držanje

Svakodnevni rad za računalom i manjak kretanja jako utječe na naše držanje pa se tijekom vremena naša sirota kralježnica sve više savija te nas počinju mučiti bolovi u vratu. Vježbanje više ne zvuči tako dosadno, zar ne?

Manjak sna

Čovjek se može iscrpljivati do neke granice, ali tijelo sve pamti pa i mnoge neprospavane noći. To što dulje spavate vikendom ili na godišnjem ne znači ništa jer se san ne da nadoknaditi niti se možete naspavati za kasnije. Naravno da je uz današnji ludi (i neprirodni) ritam života teško spavati kvalitetnih osam sati, a kamoli više, zato se trudite što više lijegati ranije.

Tehnologija

Ovisni smo o računalima, mobitelima i tko zna kakvim gadgetima koji nam uništavaju vid, sluh i stalno nas drže na uzici, umjesto da ih ostavimo kod kuće i zaputimo se među cvijeće, legnemo na travu, uživamo pored mora ili gledamo u zvijezde. Ne, to nije dosadno, to nam je potrebno da bismo što duže, kvalitetnije i sretnije živjeli. Nije li nam to ionako cilj?

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 14:00 21.07.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr