Sad je pravo vrijeme

Sedam stvari koje morate napraviti ove jeseni da biste imali prekrasan vrt idućeg proljeća

Piše: Tamara Matković / Vrijeme: 17:01 11.10.2016 / Rubrika:
0

Briga za travnjak ujesen znači puno više nego skupljanje otpalog lišća

Prije nego travnjak utone u sezonski zimski san, postoji nekoliko stvari koje bi trebali učiniti da osigurate lijep, zeleni travnjak slijedećeg proljeća. Paul J. Tukey, autor knjige Upute za njegu organskog travnjaka, savjetuje slijedećih nekoliko stvari.

Kosite kraće

Kako dani postaju kraći, vrijeme je da oštricu na kosilici namjestie da reže niže. Ključ prekrasnog travnjaka u proljeće je da kod košnje ostavljate malo dužu travu koja će proizvoditi više nutrijenata, a zimi to nije važno jer trava spava. Za posljednju jesenjsku košnju, odrežite travu posve nisko. To je uglavnom krajem listopada, početkom studenoga. Ako u zimu ulazite sa predugim travnjakom, to će biti raj za miševe, a oni mogu oštetiti travnjak.

Ispunite prazne točke

Jesen je vrijeme za sijanje nove trave na mjestima gdje se travnjak istanjio. U proljeće se zemlja zagrijava prebrzo, suši se korijen prije nego uopće ima šansu da se razvije. Da bi osigurali najbolji kontakt tla i sjemena, zagrebite zemlju grabljama ili mehanički prije nego stavite sjeme. Pokrijte tankim slojem komposta ili zdrave zemlje ga bi pojačali klijanje. Zalijevajte često da bi sjeme ostalo vlažno dok klija.

Pognojite za zimu

Samo zato što vam je travnjak prestao rasti ne znači da ga trebate prestti hraniti. Cilj gnojenja u jesen ne znači da nastojite da vam trava raste iznad tla nego da dobijete zdravo korijenje koje će preživjeti zimu i omogućiti travi da brže zazeleni u proljeće. Zdrav sustav korijenja je ključan kod brige o organskom travnjaku jer se trava lakše odupire štetočinama i korovu. Ranojesenji gnoj treba sadržavati kalij, fosfor i kalcij u izobilju, sa manje dušika.

Testirajte tlo

Trava bolje raste na neutralnom tlu, pH između 6.5 ili 7. Ako vam tlo ima pH ispod 6.5 prekiselo je što je uobičajeni problem u gusto naseljenim područjima pa bi morali dodati mljeveni vapnenac da dobijete balans. Ako je pH iznad 7.5 tlo je prealkalno i treba sumpora. Da bi ustanovili što vaš travnjak treba, morate izmjeriti faktor kiselosti.

Čupanje korova

U ovo doba godine morate ozbiljno plijeviti. Pogledate li dobro korov vidjet ćete da se na vrhovima tih biljaka počinje stvarati sjeme. Osuši li se i padne na zemlju, imat ćete slijedeće godine puno korova. Morate spriječiti da se to dogodi.

Čupajte korov sada da ne bi trebali koristiti nezdrava sintetska sredstva slijedeće proljeće. Možete ga plijeviti ili sasjeći kosilicom. Ili ga prskajte otopinom octa. To je klasično oružje za organske travnjake. Stavite u vodu barem 10 posto octa.

Grabljanje

Grabljanje nije samo kozmetika da travnjak izgleda ljepše i urednije već vrlo važan dio brige o travnjaku ujesen. Skupljanje lišča spriječava da se ispod lišća stvaraju gola mjesta na proljetnom travnatom prekrivaču. Teški sloj otpalog lišća stvara travu bez sjaja i smekšava je. Skupljajte lišće i iskoristite ga za kompost. Ili neka vam bude malč za proljetni vrt.

Piše: Tamara Matković / Vrijeme: 17:01 11.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr