DOBAR ZA ZDRAVLJE

Rezultati ovog istraživanja mogli bi prilično razveseliti ljubitelje sira

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 20:27 28.09.2016 / Rubrika: ,
Foto: Instagram
0

Nedavno provedeno istraživanje donosi odlične vijesti za sve istinske ljubitelje sira, ali to ne znači da sad možemo početi pretjerivati

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kopenhagenu otkrili su kako jedenje sira može poboljšati zdravlje na način da povisuje razine ‘dobrog’ HDL kolesterola.

U istraživanju je sudjelovalo 139 odraslih osoba, a znanstvenici su ih podijelili u tri grupe i tijekom 12 tjedana promatrali njihovo zdravstveno stanje temeljeno na konzumaciji sira.

Došlo do povećanja dobrog kolesterola


Prva je grupa svaki dan morala pojesti 80 grama punomasnog sira, druga je grupa dnevno morala pojesti 80 grama sira s normalnim (srednjim) udjelom masnoća, dok je treća grupa sir morala izbjegavati u potpunosti. Nakon 12 tjedana, istraživanje je pokazalo kako ni u jednoj grupi, pa čak ni kod onih koji su konzumirali punomasni sir, nije došlo do povećanja razine ‘lošeg’ LDL kolesterola, koji je iznimno štetan za zdravlje srca.

No ono što je još zanimljivije jest činjenica da je kod ljudi koji su konzumirali sir (obje vrste) došlo čak i do manjeg povećanja razine dobrog kolesterola!

Ne treba pretjerivati

To ne znači da biste se sad trebali početi prejedati raznim sirevima, jer znanstvenici preporučaju kako je optimalna količina dnevnog unosa sira 80 grama, kao što su ga konzumirali i sudionici ovog istraživanja. Ali je ova studija ipak uspjela dokazati da sir, iako je bogat mastima, ne mora nužno biti loš za naše zdravlje!

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 20:27 28.09.2016 / Rubrika: ,

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr