Tihi ubojica

Nepotrebno se njime pretrpavamo, a nismo niti svjesni ovih četiriju opasnih svojstva šećera

Piše: Žena Net / Vrijeme: 08:00 18.06.2017 / Rubrika:
Foto: itakdalee/Thinkstock
0

Nedovoljno se govori o ovim posljedicama, a svjesnost nam može produžiti život

Jako dobro znamo da šećer i nije toliko dobar za organizam, ali ga svejedno trpamo u sebe jer mislimo ‘puno toga nije zdravo, što da onda jedemo?’ Međutim, kada se spomene šećer, misli se na onaj industrijski prerađen, a ne na prirodni, primjerice u voću.

Učinak stalnog konzumiranja šećera moći ćemo vidjeti tek nakon godina i godina, kad odjednom ‘naglo ostarimo’ i nemamo toliko energije. Brightside nam je dao četiri jako dobra razloga zašto šećer izbaciti iz prehrane ili barem smanjiti njegovu konzumaciju.

1. Ubrzava starenje kože

Kada uđe u krvotok, šećer se kemijski povezuje s proteinima poput kolagena i elastina koji kožu čine mladom i napetom. Takva interakcija uništava te proteine što dolazi do pojave bora i suhoće kože.

S druge strane, ovaj spoj proizvodi i štetne tvari zbog kojih je koža osjetljivija na sunce, što je jedan od primarnih uzroka preranog starenja.

2. Šećer potiče stvaranje upala u tijelu

A te upale dovode do prištića i formiranja bora, a također povećava rizik za mnoge bolesti poput artritisa. Čak i kada pijemo zaslađeni čaj kako bismo ublažili prehladu, bakterije se zbog šećera u upaljenom grlu još više množe.

3. Uzrokuje kardiovaskularne bolesti

Tijekom 20. stoljeća liječnici su mislili da kardiovaskularne bolesti možemo spriječiti smanjenim unosom masti koje povećavaju razinu kolesterola. Šećer je smatran manje opasnim od životinjskih masti pa su mnogi prakticirali dijetu bez unosa masti, ali nisu izbacili slatko.

No, neka istraživanja su pokazala da šećer značajno povećava razinu kolesterola i omogućava mu da se lakše lijepi za krvne žile.

4. Doslovno vas radi ludima

Šećer također može izazvati depresiju. Ovo se događa jer se smanjuje razina BDNF hormona koja se inhibira kod ljudi s depresijom ili shizofrenijom. Druge studije impliciraju da previše šećera povećava anksioznost.

Jedan eksperiment čak je pokazao da su štakori postali gluplji nakon konzumiranja šećera, a sve zbog toga što šećer oštećuje veze između stanica mozga odgovornih za učenje i pamćenje.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 08:00 18.06.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr