Opravdano ili ne?

Protrnete svaki put kad vam netko spomene zmiju? Evo zašto ih se u biti toliko bojimo

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 13:35 31.10.2016 / Rubrika:
0

I čovjek je vrsta životinje, no zašto se onda bojimo manjih od nas?

Strah od zmija spada u najčešće strahove i to zbog toga jer su zmije dosta nepredvidljive životinje, hladne na dodir i ne možemo se tako lako povezati s njima kao s drugim životinjama. No, ono što možda ne znamo jest da su mnoge životinje genetski programirane da se boje jačih i superiornijih.

Tako se miš boji mačke, a mačka pasa, mada kod svih postoje i iznimke. I čovjek je vrsta životinje, no zašto se onda bojimo manjih od nas? Ovakva vrsta straha spada u programirani strah jer smo s godinama evolucije naučili da određene vrste životinja grizu, usmrćuju i prenose bolesti.

Strah se može oponašati


Znanstvenici koji proučavaju strahove tvrde da je lakše nekome usaditi strah od paukova ili zmija nego od maznih mačaka ili pasa. Razlog ovome pokušali su doznati eksperimentom provedenom na majmunima.

Skupini majmuna su puštali video snimke drugih majmuna koji su pokazali strah prema zmijama i krokodilima kako bi ove prve istrenirali da se boje istih životinja. Ispitani majmuni su vrlo brzo počeli oponašati strah jer su zaključili da su zmije i krokodili opasni i da ih se treba čuvati.

Zanimljivo je da su majmunima prikazali i strah od cvijeća, no ovoga su puta očekivani rezultati izostali – majmuni nisu naučili bojati se cvijeća.

Na kraju možemo zaključiti da strah od zmija i sličnih predatora nije samo fobija već je urođen i opravdan, kako kod drugih životinja, tako i kod primata.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 13:35 31.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr