ĐUBOOKS

“Triput u zoru” – žanrovski zanimljiva knjiga nakon koje znate puno manje nego kad ste je krenuli čitati

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:08 08.01.2017 / Rubrika:
Foto: Borko Vukosav
0

Ova je knjiga povezana s književnikovim prethodnim romanom, ali može se čitati i samostalno…

“Triput u zoru” Alessandra Baricca žanrovski je zanimljiva i iznimno pitka knjiga nakon koje znate puno manje nego što ste znali kada ste je krenuli čitati. Knjiga je povezana s književnikovim prethodnim romanom “Mr. Gwyn”, ali može se čitati samostalno, bez obzira koliko o prethodnoj knjizi znate.

Čitatelj svaki puta otkrije nešto sasvim novo

Pisac na početku knjige objašnjava kako se radi o stranicama koje pripovijedaju vjerojatnu priču koja se u stvarnosti nikada ne bi mogla odigrati. Priča prati dvoje ljudi koji se sretnu triput, ali je svaki put jedini, prvi i posljednji. Sva tri nokturna počinju i završavaju u zoru, a pripovijedaju o muškarcu i ženi koji se susretnu u različitim životnim situacijama u hotelskom predvorju. Svaki put je priča jednako dramatična, ali svaki put čitatelj otkrije nešto sasvim novo.

Sve tri priče povezuje ideja ponovnog početka

Malcolm Webster u prvoj priči upoznaje tajanstvenu ženu u hotelu, u drugoj ta ista žena koketira s recepcionerom te pokušava shvatiti odnos sa svojim dečkom, dok u trećem dijelu mlađi Malcolm bježi iz prljavog hotela s detektivkom nakon obiteljske nesreće.

Sve tri priče povezuje ideja ponovnog početka, što zora iz naslova i označava. “Triput u zoru” odlična je knjiga koja se čitavo vrijeme poigrava s prividom i istinom, a čitatelj na kraju ipak sam mora zaključiti što će od toga odabrati kao svoj zaključak istine. Sve preporuke!

Ocjena: 5

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:08 08.01.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr