Badnji ručak i večera

Tuna uz laganije crno, bakalar uz bijelo: Koja vina najbolje pašu uz koju vrstu ribe

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 11:28 24.12.2016 / Rubrika:
Foto: elena_hramowa/Thinkstock
0

Imajte na umu da tekstura hrane uvjetuje izbor vina

Sutra je Badnjak na koji se tradicionalno jednu posna jela od ribe, školjaka, rakova, liganja i svih morskih delicija. Dobru ribu trebalo bi zaliti i dobrom kapljicom, ali prije nego se zaletite i kupite bilo koje vino, imajte na umu da svako vino ipak ne ide uz svaku vrstu ribe.

Neka vina su kiselkastija, neka slađa, neka teža neka lakša, baš poput morskih specijaliteta, ali i riječne ribe.

Jedan od najvažnijih čimbenika koji utječe na odabir vina je način na koji su određena riba, školjka ili mekušac pripremljeni. Važno je, znači, je li riba pohana, kuhana, pržena, pečena ili grilana i je li sušena, dimljena ili sirova.

Morska riba

Seared fish salad with wine

Bijela riba pečena u pećnici odlično će se sljubiti s punijim vinima poput istarske malvazije, pošipa, chardonnayima i punim graševinama. Ako je pripremate na roštilju, nećete pogriješiti ni s crnim vinima ili roseom, no ne smiju imati previše tanina (to su ona iz Istre i kontinentalnog dijela Hrvatske) da ne poprimi metalni okus.

Preporučuje se da se uz jela od plemenite morske ribe kao što su npr. kovač, škarpina, zubatac, grdobina, list, oslić, arbun, lignje piju punija bijela vina – malvazija, žlahtina, sauvignon, žilavka, debit, graševina ili bijeli pinot.

Mesnatije i teže ribe poput skuše i tune jako dobro podnose laganija crna vina ili punija i snažnija bijela vina poput macerirane maraštine, pošipa, odležanog chardonnaya ili odležane malvazije.

Riječna riba

Baked trout with lime and white wine

Riječnoj ribi najbolje odgovaraju jača bijela vina, a uz riblje paprikaše lagano aromatska vina poput traminaca.

Rakovi, školjke i mekušci

Seafood. Baked mussels with cheese and lemon in shells

Škampi ili kozice obično dolaze u umacima u kojima se osjeti ta njihova slatkoća. Upravo zato traže polusuha vina poput traminca ili graševine kasne berbe. Jastog sa žara je odličan sa šampanjcem ili pjenušcem, no u malo jačim umacima traži punija bijela vina.

Školjke koje su začinjene samo limunovim sokom zahtijevaju bijela vina poput rizlinga ili muškata, laganijeg pošipa ili bijelog sauvignona.

Što se tiče mekušaca, hobotnica i punjene lignje odlično se sljubljuju s crnim vinom poput plavca malog.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 11:28 24.12.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr