PRAVILAN IZBOR

Pet zdravih namirnica koje produljuju život i smanjuju rizik od kroničnih bolesti

Nova studija otkrila je da pravilna prehrana, i to izbor određenih namirnica, može pridonijeti dugoročnom zdravlju ljudi, ali i planeta

pexels-yaroslav-shuraev-8845647 (1).jpg
Foto: Pexels

Nije tajna da izbor prehrane ima ključnu ulogu u ljudskom zdravlju, a nove studije su otkrile i da konzumacija određenih namirnica može produljiti život, ali i smanjiti rizik od kroničnih bolesti. Uz sve to, istraživanje predstavljeno na Nutrition.org je otkrilo i da ljudi koji se hrane biljnom i ekološki uzgojenom hranom imaju veće šanse za dulji život, piše Healthline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TI TO MOŽEŠ!

Kako u život uvesti zdrave navike – u 4 koraka

Ovo je pet ključnih namirnica koje pozitivno utječu na ljudsko zdravlje i mogu produljiti životni vijek, a dobre su i za planet:

  • Cjelovite žitarice
  • Voće
  • Povrće bez škroba (brokula, cvjetača, gljive, rajčice)
  • Orašasti plodovi
  • Nezasićene masnoće (maslinovo, suncokretovo, repičino i kukuruzno ulje)

Kako su otkrila istraživanja, ove zdrave namirnice biljnog podrijetla povezane su s niskim rizikom od kroničnih bolesti kao što su dijabetes, moždani udar i kolorektalni karcinom, a imaju i manji utjecaj na okoliš.

Image
Foto: Pexels

Istraživanje sugerira da konzumacija hrane koja je više prihvatljiva za planet, kao što su proteini biljnog podrijetla umjesto crvenog mesa, smanjuje šanse pojedinca za umiranje od stanja poput raka te bolesti srca, dišnog sustava i neurogenerativnih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci za prehranu smatraju kako nova istraživanja mogu potaknuti ljude i motivirati ih da naprave pozitivne promjene u svojim prehrambenim navikama.

"Ključno je da razvijemo svijest o tome kako naš izbor prehrane utječe na zdravlje, ali i na okoliš'", istaknula je stručnjakinja Kelsey Costa.

Prihvaćanjem hrane koja je 'planet-friendly' ne samo da možemo smanjiti rizik od kroničnih bolesti, već i promicati dugovječnost i smanjiti negativan utjecaj proizvodnje hrane na okoliš.

Stručnjaci ističu i da svatko može započeti s malim promjenama u svojoj svakodnevici radi poboljšanja vlastitog zdravlja, ali i na taj način izborom namirnica smanjiti negativan utjecaj na okoliš. Neke od njihovih savjeta otkrivamo u nastavku:

1/6