Idealno je vrijeme /

U Dalmatinskom zaleđu miriše i na početak pripreme suhomesnatih delicija: Za pršut ključni hladnoća i bura

Prije 20-ak dana krenula je proizvodnja panceta, pečenica, šokola i pršuta ispod Promine

9.12.2021.
7:00
VOYO logo

Početak prosinca u dalmatinskom zaleđu miriše i na početak pripreme suhomesnatih delicija. Za najcjenjeniju među njima, pršut, ključni su faktor hladnoća i bura.

Prije 20-ak dana krenula je proizvodnja panceta, pečenica, šokola i pršuta ispod Promine. U pušnici i sušnici u Trbounju obješeno je već 600 pršuta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo vrijeme je sad idealno. Bure nema puno dana, bude jedan, dva dana, ali je dosta hladno i to je baš ono hladno i to je najidealnija temperatura za soljenje, za pizanje, odnosno za dimljenje", kaže proizvođač pršuta iz Trbounja Zvonimir Marin

Image
u Velimu /

Pršut je najtraženija gastro delicija u malom mjestu u vodičkom zaleđu: 'Nađu na društvenim mrežama i dođu'

Image
u Velimu /

Pršut je najtraženija gastro delicija u malom mjestu u vodičkom zaleđu: 'Nađu na društvenim mrežama i dođu'

Na starinski način

Sve se još radi na starinski način i kada je burno vrijeme, otvore se prozori s tri strane

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pršuti bi trebali provesti 14 dana u soli, a nakon toga i tjedan dana ispod piza, odnosno ispod tereta kako bi izašao višak krvi i tekućine iz njih. Trenutno su obješeni, još uvijek nije bilo dima, ali zato su prvi dan na buri.

Marin pažljivo bira drvo za dimljenje, ljusku badema za aromu i boju i domaću grmoliku biljku za potpalu. Kaže kako stavlja badem i drva koja su tvrda, kao na primjer divlju trešnju. Napominje dastavlja i grabovinu i bukovinu, ai hrast nikako

S pogledom na planinske vrhove pod snijegom s kojih dolazi bura i u podvelebitskom Vinjercu već su na sušenju šokoli i pršuti. Danas su prozori u pršutani širom otvoreni

"Te dane kad je jugo, onda mi zatvaramo prozore i onda dimimo. Fala Bogu, danas ne moramo", kaže Marija Šare iz Pršutane Puntica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za godinu i pol do dvije netom obješeni pršuti bit će spremni za rezanje. Zbog promjene klime i blažih zima na puno mjesta rizično je zbog kvarenja sušiti pršute, pa obitelj Šare suši i za druge. 

"Nama vam donose ljudi iz cijele Hrvatske. Doduše, više onaj kraj gore – Slavonija, Lika i tako nego ovaj južni i naša okolica Zadra. Svi i u Slavoniji hoće dalmatinski pršut zato što ljudi više kod sebe to ne mogu osušiti", kaže Marija Šare. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelji koje suše manju količinu pršuta nekada ih doslovno iznesu na buru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 20 PROPUŠTENE
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo