Važne fešte u Poreču / Vinistra i Dani hrvatskog pršuta: Malvazija dolazi ravno iz crvenice, a pršut? E, pa ta je kriza već prošla, i to ovako

Iako se potrošnja pršuta u doba pandemije u Hrvatskoj srozala za 50 posto, proizvodnja je pala tek za trećinu

18.6.2021.
22:30
VOYO logo

Kao uvod u ljetnu sezonu danas su u Poreču otvorene čak dvije važne manifestacije: Vinistra, koja je zbog pandemije preseljena na otvoreno, i Dani hrvatskog pršuta, koji se svake godine održavaju u drugom gradu.

Iz oba sektora unatoč padu plasmana osjeća se veliko uzbuđenje zbog sporog, ali već izvjesnog izlaska iz korona krize. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Pobjednici /

Ekipa RTL Danas probala je najbolje ocijenjeni kulen u Hrvatskoj otkrili su i tajne tog kralja kobasica!

Image
Pobjednici /

Ekipa RTL Danas probala je najbolje ocijenjeni kulen u Hrvatskoj otkrili su i tajne tog kralja kobasica!

Manifestacija Vinistria na otvorenom

Glavno iznenađenje ovogodišnje Vinistre zasigurno je najmlađi član udruge, istarski vinar Denis Bernobić. Iako člansku iskaznicu ima tek mjesec dana njegova se mlada malvazija već probila na sam vrh.

"To je jedna friška malvazija, dolazi iz zemlje crvenice, cca 300 metara nadmorske visine", kazao je Denis Bernobić, šampion Vinistre 2021. u kategoriji mlade malvazije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhunska se vina ove godine kušaju uz isto tako vrhunski pogled. 60 proizvođača iz Hrvatske te 15 inozemnih smješteno je u porečku uvalu Peškera.

"Pa za sada je odlično, jako je vruće ali pripremili smo dovoljan broj suncobrana, leda i naravno rashlađenog vina koje će posjetitelji moći kušati i mislim da će doživljaj biti potpun uz pogled na grad Poreč i stvarno neki osjećaj uz more", kazao je Ivan Marić, voditelj projekta Udruge Vinistra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dani hrvatskog pršuta

Uz Vinistru, u Poreču su danas otvoreni i Dani hrvatskog pršuta. Kralj hrvatskog pršuta ove je godine Drnišanin Zoran Ćevid koji skromno hvali svog šampiona.

Šampion Dana hrvatskog pršuta 2021. kaže kako ne postoji neka posebna posebna tajna osim kvalitete koju radite godinama te poštivanje pravila struke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se potrošnja pršuta u doba pandemije u Hrvatskoj srozala za 50 posto, proizvodnja je pala tek za trećinu. Domaći su proizvođači održali vrhunsku kvalitetu, a time i izvozni potencijal hrvatskog brenda. 

"Ono što je najbitnije sačuvali su obrtni kapital da su mogli ući u novu sezonu soljenja što je bilo vrlo bitno da ne bi došlo do prekida same proizvodnje i nestanka istih pršuta s tržišta", tvrdi Darko Markotić, predstavnik Klastera hrvatskog pršuta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobra je vijest da bilježimo i izvoz pršuta od čak 30 posto, a uz ovakav na grad Poreč i čašicu vina, i prvi turisti uživaju u čarima ponajboljih hrvatskih delicija.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo