Zagorci ponovno imaju najbolje bučino ulje u hrvatskoj, ali i šire. No, titula šampiona, umjesto u Bedekovčinu ove je godine otišla u Oroslavlje. Konkurencija je bila jača no ikad, na natjecanje je prijavljeno 158 ulja iz 5 zemalja.
"Danas smo dobili zlato i za toplo i za hladno prešano ulje. Ovo za toplo nam puno znači jer smo proglašeni šampionima s najvećim brojem bodova, a to ujedno znači da dobivamo i novčanu nagradu. Za hladno nam opet puno znači jer radimo na edukaciji ljudi oko hladno prešanog ulja jer ono ima jako velike benefite što se zdravlja tiče", kaže Mladen Cesarec
Inače, da bi se došlo do litre ovog ulja, potrebno je najmanje tri, a maksimalno čak 10 kilograma bučinih koštica, ovisno o tome je li riječ o toplo ili hladno prešanom ulju. Kvaliteta ulja je neupitna, ako je vjerovati ocjenjivačima, ona iz godine u godinu raste.
"Najbolje u prilog tome govori činjenica da je ukupan broj bodova koji je prosječno ostvaren na ovoj izložbi veći u odnosu na proteklu godinu. Kako već godinama sudjelujemo u organizaciji ovoga vidimo da trend rasta postoji", objašnjava Melita Markovec, predsjednica ocjenjivačke komisije izložbe.
Zlatne medalje zadnjih 3-4 godine stižu i na dresu Andreje Petrović, tako da ova nova i nije izazvala preveliko iznenađenje. Ona tvrdi, bučino ulje ima veliki potencijal u Hrvatskoj.
"Ja mislim da je budućnost svijetla jer se prepoznaje ta kvaliteta bučinog ulja. doduše, ona još uvijek nije na onoj razini kojoj bi trebala biti jer vi još uvijek imate ljudi koji nisu probali bučino ulje ili ga slabo koriste, ali ovakve izložbe doprinose većem korištenju ovog ulja", smatra Andrea.
Vrijednost ove izložbe vidi i ministrica poljoprivrede.
"Izložba je važna i dobra. Osim što se promiče hrvatska tradicija i kultura i povijest, promiče se stvaranje dodanih vrijednosti iz oskudnih resursa. Mi ovdje svjedočimo brojnim primjerima vrijednih malih i srednjih gospodarstava koja su uspjela stvoriti sasvim nešto novo", istaknula je ministrica.
Hrvatsko bučino ulje već je sada na dobrom glasu i van Lijepe naše. Više nema natjecanja s kojeg se dolazi bez medalja, pa s toga ne čudi da proizvođači sve više narudžbi dobivaju iz inozemstva.