Play ponuda

PARIZ JE MNOGIMA ČAROBAN GRAD, NO KRIJE MRAČNU TAJNU: / Ispod predivnih ulica kriju se kosti šest milijuna ljudi

Image

Ulaz u kosturnicu izgrađen je tik ispred starih gradskih vrata, prigodno nazvanih Barrière d'Enfer, što u slobodnom prijevodu znači Vrata pakla

24.3.2021.
9:55
Play ponuda

Pariz je možda grad svjetlosti, ljubavi i mode, ali ispod predivnih ulica nalaze se mračni labirinti nakrcani kostima šest milijuna Parižana.

Baš poput mnogih drugih gradova u ranom industrijskom dobu, Pariz je imao brojne probleme, ponajprije smrt i bolesti. Život u velikom gradu privukao je mnoštvo ljudi sa sela. Potkraj 18. stoljeća, kada je priroda učinila svoje, situacija je rezultirala prenatrpanim grobljima, piše IFLScience.

shimmer fallback
shimmer fallback

Les Innocents, jedno od najvećih pariških groblja, u 18. stoljeću navodno je ispuštalo smrad trulih tijela, a njihova površina bila je premala s obzirom na brojne zahtjeve i prenapučenost grada. Miris je bio toliko užasan da su se navodno lokalni parfumeri borili da prodaju svoju robu.

Do svibnja 1780. godine groblje je pucalo po šavovima. Zid podruma posjeda koji graniči s Les Innocentsom raširio se pod pritiskom viška ukopa i proljetnih kiša, uzrokujući poplavu poluraspadnutih tijela i bolesti u podrum.

U roku od nekoliko mjeseci vlasti su naredile zatvaranje gradskih groblja, zbog čega se u Parizu više nije moglo zakopati tijelo. S prijetnjom javnom zdravlju koja se još uvijek nazirala, grad je također odlučio ukloniti i postojeće grobove.

Kosti poznatih Francuza

Srećom, postojao je plan. Naime, Pariz je nekoć imao mnoštvo rudnika i kamenoloma, koji su se ispostavili kao savršeno mjesto za pohranu mrtvih. Između 1787. i 1814. godine kosti su prebačene duboko u rudnike. Ulaz je izgrađen tik ispred starih gradskih vrata, prigodno nazvanih Barrière d'Enfer, što u slobodnom prijevodu znači Vrata pakla. Iako su kosturi u početku samo bačeni u kamenolome, kasnije su organizirani u uredne redove koji su danas prepoznatljivi.

shimmer fallback
shimmer fallback

Među šest milijuna koštanih ostataka u kosturnicama se mogu pronaći brojni likovi iz francuske povijesti, uključujući brojne odrubljene glave iz Francuske revolucije, kao i proslavljene umjetnike poput Charlesa Perraulta koji je napisao bajke Crvenkapicu, Pepeljugu i Trnoružicu.

Pariške katakombe smještene su 20 metara ispod ulica, a turisti mogu vidjeti oko jedan i pol kilometar kosturnice. Ulazak u zabranjene galerije ilegalan je od 1955., a neki hrabriji posjetitelji ulaze u labirint kroz skrivene ulaze, no to baš i nije preporučljivo. Naime, 2017. godine troje tinejdžera spašeno je iz dubina katakombi nakon što su se tri dana gubili po labirintu.

Play ponuda
Play ponuda