Vanja Bjelić, kuhar koji je radio u velikom broju beogradskih restorana, dao je zanimljiv intervju za portal Mondo tijekom kojeg se osvrnuo na neugodna iskustva u lokalnima u kojima je sudjelovao u pripremi hrane.

Između ostalog je istaknuo zašto naročito više ne naručuje piletinu, što je dovelo do toga da neka mjesta izbjegava u najširem mogućem luku:

"Najgori primjer kojem sam svjedočio je kada se pokušava "osvježiti meso". Kada piletina počne mijenjati miris, to meso se stavi u sodu bikarbonu kako se ne bi pokvarilo i kako bi vratilo boju.

U mljeveno meso se stavlja 'tona' soli, bibera i začina, tako se pokušava zamaskirati da meso nije svježe, odnosno da se nalazi pred istekom roka. Slične stvari se rade i s povrćem. Truli dijelovi se isijeku, prebacuje se iz jednog jela u drugo", kazao je Bjelić, pa dodao da ribu i krumpiriće također nikad ne naručuje:

"Ponekad, s obzirom da nije popularna namirnica u većini restorana koji nisu riblji, ova namirnica stoji "godinama“. Uvijek pitajte kojim danima stiže svježa riba. Većina velikih tržišta ribom su zatvorena tijekom vikenda, a neki kuhari zato ponedjeljkom nude jeftinije obroke od ribe ili nekih morskih plodova.

Ja je više ne jedem jer znam da gotovo nigdje nije svježa osim ako nije iz ulova. Također, ne naručujte krumpiriće. Friteze jako rijetko čiste, ne želite vidjeti kako to izgleda i koliko je prljavo", kazao je i zaprepastio sljedećom tvrdnjom:

"Ako iza gosta ostane gotovo cijela porcija, ona se prebacuje u narednu. Kruh se gotovo uvijek vraća sljedećem gostu, nekad se samo podgrije. Kikiriki i čips rijetko su svježe otpakirani, već su vjerojatno samo vraćeni iz velike vrećice gdje se ostaci prazne.

Ipak, dao je i dobar savjet gdje se gosti mogu osjećati sigurno.

"Ne mora nužno značiti da skupi restorani uvijek drže nivo kada je u pitanju hrana, ali uglavnom je tako. Zapravo, najbolji su restorani koji su specijalizirani za neku vrstu hrane, bilo da je u pitanju samo pečenje, pizza ili neka druga vrsta jela.

Kod onih koji drže sve najčešće ništa nije svježe i sve stoji dugo. Čak i ako restoran ne izgleda naročito ugledno ali prodaje samo pečenje, veće su šanse da ćete tamo pojesti svježe meso nego na drugim restoranima", dovršio je osvrt.