Građani su opisali da se radilo o desetak svjetlećih objekata u pravilnoj formaciji koji su ‘putovali’ noćnim nebom

Brojni Dalmatinci su u četvrtak, navečer oko 21.20 sati, na noćnom nebu vidjeli formaciju svjetlećih točkica. Kako piše Dalmacija danas, svjetleće točkice su se jedna za drugom kretale od zapada prema istoku. Građani su opisali da se radilo o desetak svjetlećih objekata u pravilnoj formaciji koji su “putovali” noćnim nebom.

Iza 21 sat ova se pojava mogla vidjeti te je trajala nekoliko minuta. Na koncu, nije riječ o posjetiteljima s drugog planeta i neidentificiranim letećim objektima nego o satelitima Elona Muska.

Točnije, riječ je o mreži komunikacijskih satelita Starling Muskove kompanije SpaceX.

Sateliti su se u Hrvatskoj vidjeli na visini od oko 220 km, a kreću se brzinom od 27.000 km/h

Prema pisanju Dalmacije danas, sateliti su gusto grupirani dok se uz pomoć vlastitih ionskih motora polako penju na konačnu orbitu od 550 km visine te jure brzinom od oko 28.000 km/h. Poslije pozicioniranja, sateliti više neće biti toliko uočljivi i ravnomjerno će se rasporediti oko cijelog opsega Zemlje.

S Floride je 26. svibnja lansirano novih 60 Starlink satelita, a u trenutku kada su bili vidljivi s hrvatskog područja nalazili su se na visini od otprilike 220 km i kretali su se brzinom od oko 27.000 km/h, izvještava Dalmacija danas. Inače, Starlink je buduća konstelacija od 12.000 satelita koja bi trebala pružiti svjetsku pokrivenost internetskim signalom.

Ovako je izgledalo lansiranje: