GOSPODAR I NJEGOV DRUG

BLIZU JEDAN DRUGOME: Slavnom Napoleonovom konju udahnjuju novi život

Posjetitelji Vojnog muzeja u Parizu ovih dana mogu vidjeti pravu rijetkost, dvoje stručnjaka koji pažljivo rade na bijelom pastuhu – prepariranom Napoleonovom konju koji je imao burni život usporediv s njegovim gospodarom.

Arapski pastuh Vizir, poklon turskog sultana Napoleonu 1802. godine, na bedru ima vidljiv žig sa slovom N i carskom krunom.

Dvjesto godina nakon što je svoga gospodara nosio u pobjede protiv Prusa i Rusa, Vizir nije u dobrom stanju.

“Jako je oštećen”, kaže preparatorica Yveline Huguet dok pažljivo puni pukotine na njegovim prsima.

Obnova će trajati četiri tjedna i uključuje popravak razderotina i rupa na prepariranoj životinji.

FILES-FRANCE-NAPOLEON-VIZIR-RESTORATION-HISTORY-HERITAGE

“Bez obzira radi li se o Napolenovom konju ili nekom drugom, proces prepariranja je jednak. Ono što jest jedinstveno je povijesni aspekt ovog posla. Divno je biti dio ovog procesa”, govori Huguet.

Najdraži Napoleonov konj, koji je svjedočio brojnim pobjedama slavnog vojskovođe, svog je gospodara pratio u izgnanstvo na Elbu 1814. godine.

Kad se Napolen vratio u Francusku, vratio se i Vizir, ali je bio prestar za bitke i pošteđen je sudjelovanja u porazu kod Waterlooa.

Poslije Napoleonova pada o njemu se brinuo Leon Chanlaire, časnik carske konjušnice. Napoleon umire 1821. na Svetoj Heleni, a Vizir ugiba pet godina poslije, u dobi od 33 godine.

Chanlaire ga je dao preparirati, ali se u uzavrelim godinama poslije propasti burbonske dinastije zabrinuo da bi se netko od revolucionara mogao osvetiti na Napoleonovom konju. Stoga ga je poslao na čuvanje Williamu Clarku, Englezu koji je živio u sjevernoj Francuskoj.

NAPOLEON-VIZIR-RESTORATION-HISTORY-HERITAGE

Clark ga je 1839. godine prokrijumčario u Englesku, ali ga je prije morao “ispuhati” kako bi ga neopaženo prebacio brodom preko La Manchea.

Vizir je u Engleskoj ponovo napunjen i 1843. izložen u prirodoslovnom muzeju u Manchesteru. U Francusku je vraćen 1868. kad je na vlasti bio Bonaparteov nećak Napoleon III.

Prusi su Napoleona III. zbacili dvije godine poslije, a Vizir je završio u skladištu u Louvreu gdje je iduća tri desetljeća skupljao prašinu.

Početkom 20. stoljeća konj je našao svoje mjesto u Vojnom muzeju, par koraka od Napeoleonova počivališta u Domu invalida.

“Obojica su završila u Engleskoj, jedan na Svetoj Heleni, drugi u Manchesteru… I onda su se ponovo našli, gospodar i njegov konj, Napoleon i njegov najstariji drug, blizu jedan drugog”, rekao je kustos Vojnog muzeja Gregory Spourdos.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr