Svijet je 'poludio' za crnom hranom. Kad se ne koristi sipino crnilo, stavlja se aktivni ugljen. Dosad se koristio samo za probavne probleme i trovanja, a danas ga sve češće viđamo u raznim jelima. Je li to tek marketinška fora ili je crna hrana zapravo zdrava?
Čim ga vidiš, znaš kako je riječ o nečemu posebnom. Ovaj je burger predstavljen tek nedavno, a već je postao nova zvijezda zagrebačke gastro scene. Svoju neobičnu crnu boju ne duguje sipinu crnilu, već aktivnom ugljenu.
"Osmislili smo za Oktoberfest naš burger koji sadrži aktivni
ugljen koji stavljamo u brašno 3-4 posto. On je ujedno jako zdrav
za organizam, za probavu, ne sjeda teško na želudac, daje
lakoću", kaže Tomislav Antolić, šef
kuhinje.
Samo brašno izgleda mnogo tamnije od običnog jer se u njemu
nalazi ugljen na biljnoj bazi.
"U zadnje vrijeme se u gostiteljstvu koriste svakakve boje. Mogli smo vidjeti crne burgere, crvene, zelene i svašta nešto. Ljudi koriste svašta da bi obojali tijesto", ističe Viktor Lubenjak, vlasnik restorana.
Nije ovaj popularni zagrebački grill bar jedini koji u ponudi ima jela od crnog peciva. U posljednjih ih je godinu dana osvanulo na desetke. I trenutačno najpopularnija zagrebačka pizzeria diči se svojom popularnom crnom pizzom. Onaj tko pojede tijesto s aktivnim ugljenom, navodno bi ga trebao lakše probaviti.
"Meni se jako sviđa. Sad jesam li mjerio doma postotak napuhanosti? Nisam uzeo doma krojački metar i mjerio se, ali nije bilo nekih gadnih nuspojava, tako da od srca preporučam", kaže Domagoj Jakopović Ribafish, gastro novinar.
Aktivni ugljen se donedavno koristio samo u medicinske svrhe. Razmuti se u vodi i popije kad treba iz organizma pokupiti otrove pri trovanju želuca ili kad treba zaustaviti probavne smetnje. Tu mu je upotreba opravdana, samo, stručnjaci upozoravaju kako se nikad prije nije koristio baš u prehrani, pa je to zasad jedna neistražena zona.
"Pola grama kativnog ugljena kroz svoj obrok, neće se ništa loše
desiti. Međutim, ne bi se smjelo dogoditi da se aktivni ugljen
pod normalno dodaje u prehrambene namirnice", poručuje
Irena Švenda, nutricionistica.
A on se sve više dodaje. Sve popularnija je i sol s aktivnim
ugljenom kojom se, kao s onom normalnom, posoli hrana. U usta se
unosi i putem paste za zube od kojih crna usta izgledaju
sablasno, ali navodno su zubi nakon toga jako bijeli. Koristi se
i u kozmetici pri izradi crnih sapuna, samo nije isto unosi li se
on izravno u tijelo ili ne.
"Isto se otvara pitanje hranjivih tvari u hrani koje se vežu u aktivni ugljen i vežu se na njega, tako da je tu balans je li nam on koristan ili štetan u našoj svakodnevnoj prehrani", ističe Švenda.
Zato, iako to neki s interneta preporučuju, radije nemojte ugljen trpati u tijesta koja doma sami mijesite. Dok se novi trendovi do kraja ne istraže, nema ništa loše u tome da atraktivan crni zalogaj ostavimo za trenutke kad se baš zaželimo nečega posebnog.