ASTRONOMI ČEKAJU SVEMIRSKI VATROMET / Prema Suncu juri divovski objekt koji bi 2031. trebao postati najveći komet ikad

Svemirski objekt 2014 UN271 bi 2031. trebao biti najbliži Suncu i pretvoriti se u najveći komet ikad viđen

27.6.2021.
18:43

Astronomi se već sada vesele svemirskom "vatrometu". Naime, neuobičajeno veliki objekt trebao bi doći najbliže Suncu 2031. godine, a prije toga bi trebao proletjeti pored orbite Saturna i pretvoriti se u veliki komet, piše Gizmodo.

Tajanstveni objekt naziva se 2014 UN271, a trenutno je na 22 astronomske jedinice od Sunca, što znači da je i 22 puta dalje negoli Zemlja. Međunarodna unija astronoma Minor Planet uočila ga je 19. lipnja, a po udaljenosti je zaključila da je on već prošao orbitu Neptuna.

Neobična putanja

Trebao bi putovati još 11,1 astronomsku jedinicu do perihela, odnosno točke u kojoj će biti najbliži Suncu, a zatim će nastaviti svoj put prema Oortovu oblaku iz kojeg je i došao. Podaci o njegovoj veličini, brzini i putanji dobiveni su iz 40 različith promatranja objekta putem projekta istraživanja tamne energije.

Tako se zna da je u posljednjih sedam godina proputovao sedam astronomskih jedinica, kao i to da se kreće po vrlo izduženoj putanji, zbog čega astronomi nisu sigurni hoće li ponovno doći do Sunca za 400.000 ili milijun godina.

Možda postane najveći komet

Predavačica na Queen’s University u Belfastu i stručnjakinja za objekte Kuiperovog pojasa, Meg Schwamb tvrdi da je 2014 UN271 vjerojatno dugačak između 100 i 370 kilometara, no točnije dimenzije bit će poznate tek kad se još približi. Čak i da je ova pretpostavka točna, radi se o jednom od većih objekata iz vanjskog Sunčevog sustava, a ako razvije maglicu i rep, vjerojatno će biti među najvećim kometima ikad zabilježenima.

No, za to ne postoje nikakva jamstva. Naime, kometi su nebeska tijela koja razviju maglicu, odnosno plinoviti veo i puno sjajniji rep, koji je rezultat sublimacije leda. Ako bi 2014 UN271 postao komet, mogao bi biti netaknut, odnosno prvi put razviti maglicu i rep, što je iznimno rijetka pojava. S druge strane, zbog naprezanja uzrokovanih zagrijavanjem tijekom približavanja Suncu, mogao bi se raspasti.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen