Play ponuda

OVO VIŠE NIJE SF / Pentagon šokirao deklasificiranim snimkama misterioznih objekata i 400 NLO-a: 'Želimo znati što je tamo vani'

Image
Foto: YouTube screenshot

Održano je prvo saslušanje pred Kongresom o NLO-ima od 1969.

17.5.2022.
18:07
YouTube screenshot
Play ponuda

Ovo izvješće predstavlja prekretnicu u politici američke vlade nakon desetljeća odbacivanja, razotkrivanja i diskreditiranja zapažanja neidentificiranih letećih objekata i "letećih tanjura" iz 1940-ih.

Ovo više nije SF

U utorak je održano prvo javno saslušanje o NLO-ima u više od 50 godina, nakon što su dužnosnici obrane pustili dva deklasificirana snimka neidentificiranih letećih objekata, započela je rasprava što je to na snimkama, prenosi Daily Mail.

Jedan isječak je preuzet iz pilotske kabine i prikazuje sferni objekt kako pluta pokraj zrakoplova. Na drugom isječku se nalaze dva mala objekta u obliku trokuta, a moglo se vidjeti kako ti objekti kako lete pored pilotske kabine zrakoplova, uočeni su kroz naočale za noćno gledanje.

Ronald Moultrie, najviši obavještajni dužnosnik Pentagona, i Scott Bray, zamjenik ravnatelja pomorske obavještajne službe, svjedočili su pred vijećem. Pododbor za protuterorizam, protuobavještajne poslove i suzbijanje širenja Predstavničkog doma za obavještajne poslove bavio se pojedinostima o izvješćima o "neidentificiranim zračnim pojavama" (UAE), kako su NLO-i u novije vrijeme poznati. Ovakvi razgovori na visokoj razini posljednjih su pola stoljeća bili rezervirani za zatvorene sastanke među visokim vojnim dužnosnicima.

Prošlog lipnja, Kongres je zatražio izvješće o UAE-ima, a Ured ravnatelja nacionalne obavještajne službe (DNI) ponudio je preliminarnu procjenu s naglaskom na 144 incidenta koje je prijavilo vojno osoblje iz 2004. DNI je uspio objasniti samo jedan. A od tog prošlogodišnjeg izvješća, Moultrie je rekao da je Pentagon radio na "eliminiranju stigme" oko prijavljivanja UAE-a i da je broj neobjašnjivih incidenata narastao na 400. Jedanaest incidenata je bilo "zamalo koban", pri čemu su vojni zrakoplovi jedva izbjegli sudar s UAE-ima.

Image
NAKON POLA STOLJEĆA ŠUTNJE /

Očekuje li nas povijesni prijelomni trenutak? Američki Kongres saslušava svoje obavještajce, govorit će o NLO-ima!

Image
NAKON POLA STOLJEĆA ŠUTNJE /

Očekuje li nas povijesni prijelomni trenutak? Američki Kongres saslušava svoje obavještajce, govorit će o NLO-ima!

'Svi smo znatiželjni'

Moultrie je rekao da Pentagon ne isključuje mogućnost da bi ti incidenti mogli biti povezani s izvanzemaljskim životom. "Postoje elementi naše vlade koji se bave traženjem izvanzemaljskog života", rekao je Moultrie. "Naš cilj nije potencijalno nešto zataškati, već razumjeti što je možda tamo vani", dodao je. Međutim, Bray je rekao da dužnosnici nisu naišli na dokaze koji ukazuju na to da su UAE izvanzemaljskog podrijetla. "Ići ćemo kamo god nas podaci odvedu", rekao je.

shimmer fallback
shimmer fallback

"Svi smo znatiželjni i nastojimo razumjeti nepoznato. I kao doživotni obavještajni profesionalac, nestrpljiv sam. Želim hitna objašnjenja za ovo kao i bilo tko drugi. Međutim, razumijevanje može zahtijevati značajno vrijeme i trud. Zato smo se nastojali koncentrirati na ovaj proces vođen podacima kako bismo dobili rezultate temeljene na činjenicama', rekao je Bray. 'Želimo znati što je tamo vani kao i vi', rekao je Moultrie, dodajući da je obožavatelj znanstvene fantastike. Da, pratio sam znanstvenu fantastiku. Išao sam na konvencije, reći ću to u zapisnik. U tome nema ništa loše", rekao je Bray.

Većinu toga prijavili su vojni piloti

Predsjednik Odbora za obavještajne poslove, predstavnik Adam Schiff, rekao je obavještajnim dužnosnicima da moraju dijeliti koliko god mogu s američkim narodom, budući da pretjerana tajnovitost samo rađa nepovjerenje i nagađanja.

Nakon nešto manje od sat i pol svjedočenja, ročište je otišlo na stanku. Prošlogodišnje izvješće o bombama navodi da su podaci "uglavnom neuvjerljivi", ali većina incidenata definitivno uključuje "fizičke objekte". Većinu toga prijavili su vojni piloti. U 18 incidenata, promatrači su prijavili neobične UAP obrasce kretanja ili karakteristike leta, uključujući objekte za koje se činilo da lete bez vidljivih sredstava za pogon. Čini se da su neki UAP-i ostali nepomični zbog vjetrova u zraku, kretali su se protiv vjetra, naglo manevrirali ili se kretali značajnom brzinom, bez vidljivih sredstava za pogon, navodi se u izvješću.

U malom broju slučajeva, sustavi vojnih zrakoplova obrađivali su radiofrekvencijsku energiju povezanu s opažanjima UAP-a. Nakon nedovoljnog izvješća, Pentagon je stvorio novi ured za proučavanje takvih incidenata - Grupu za identifikaciju i sinkronizaciju zračnih objekata i upravljanje njima (AOIMSG).

Play ponuda
Play ponuda