UKUPNO 15 MILIJUNA EURA / Država sufinancira do 9 tisuća eura za kupnju energetski učinkovitog vozila

Image
Foto: Ilustracija/Patrik Macek/Pixsell

'Korisnici sredstava mogu biti punoljetne fizičke osobe s prebivalištem na području Hrvatske. Ukupno raspoloživ iznos sredstava Fonda po ovom pozivu je 15 milijuna eura'

7.4.2024.
8:20
Ilustracija/Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je javni poziv vrijedan 15 milijuna eura kojim će se građanima sufinancirati kupnja energetski učinkovitih vozila, a prijave će se moći podnositi od 22. travnja.

Energetski učinkovitim vozilima čiju kupnju će sufinancirati Fond smatraju se vozila kategorija L1, L2, L3, L4, L5, L6, L7 na električni pogon, što uključuje i mopede i motocikle, kao i vozila kategorije M1 na električni, plug-in hibridni pogon ili pogon na vodik, što podrazumijeva osobna vozila koja osim sjedišta vozača imaju još najviše osam sjedišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U smislu ovog poziva vozilom se smatra isključivo novo motorno vozilo homologirano za cestovni promet u Republici Hrvatskoj koje će nakon kupnje u RH biti prvi put registrirano", navode iz Fonda, uz napomenu da predmet poziva nije sufinanciranje kupnje električnih bicikala, uključujući i bicikle s pomoćnim motorom.

Očekivani učinci provedbe poziva su ušteda energije i smanjenje emisija ugljičnog dioksida, a očekuje se da će se registrirati 2.000 novih energetski učinkovitih vozila. "Korisnici sredstava mogu biti punoljetne fizičke osobe s prebivalištem na području Hrvatske. Ukupno raspoloživ iznos sredstava Fonda po ovom pozivu je 15 milijuna eura", navodi se u javnom pozivu objavljenom na internetskoj stranici Fonda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU ZA NET.HR /

Generalni direktor za uvoznike Renaulta otkrio koliko će smanjiti cijene svojih električnih auta

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU ZA NET.HR /

Generalni direktor za uvoznike Renaulta otkrio koliko će smanjiti cijene svojih električnih auta

Fizička osoba može ostvariti sredstva za kupnju najviše jednog vozila, najviša cijena vozila može biti 50 tisuća eura s PDV-om, a najviše postotno učešće 40 posto. Pritom, ograničenje najviše cijene vozila ne primjenjuje se na vozila s pogonom na vodik.

Najviši iznos sredstava Fonda po vozilima na električni pogon iz kategorija L1 do L7 tako iznosi 2.500 eura, a devet tisuća eura za vozila M1 kategorije na električni pogon. Za kupnju vozila iz potonje kategorije na pogon na vodik također se može dobiti najviše devet tisuća eura, dok za kupnju vozila na plug-in hibridni pogon se može ostvariti pet tisuća eura poticaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijava mora sadržavati uvjerenje o prebivalištu prijavitelja, ponudu za kupnju vozila izdanu od strane prodajnog mjesta, račun za predujam te dokaz o primitku uplate obveznog minimalnog predujma na račun prodajnog mjesta, to jest dokaz prodajnog mjesta o primitku sredstava na račun u vidu ispisa iz transakcijskog računa ili fiskalizirani račun iz kojeg je vidljiva uplata sredstava.

"Prihvatljivi i opravdani trošak po pozivu je isključivo trošak kupnje vozila, koji može nastati kupnjom radi stjecanja vlasništva ili financijskim leasingom, najranije na dan objave ovog poziva (5. travnja, op.a.). Vrijeme nastanka troška utvrđuje se datumom izdavanja računa za kupnju vozila", napominju iz Fonda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podnošenje prijava na poziv započinje 22. travnja 2024. u devet sati, a poziv će trajati do isteka kalendarske godine ili do iskorištenja sredstava. Pritom, informacija o iznosu iskorištenih sredstava bit će javno dostupna putem mrežne stranice Fonda te će se ažurirati u stvarnom vremenu.

Lista energetski učinkovitih vozila i prodajnih mjesta

Fond je na svojoj internetskoj stranici, na temelju ranije provedenog javnog poziva, objavio i listu energetski učinkovitih vozila, dakle modela koji udovoljavaju uvjetima poziva, te prodajnih mjesta raspoloživih za provođenje poziva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prijavitelj podnosi prijavu na poziv isključivo preko prodajnog mjesta prema listi prodajnih mjesta s liste energetski učinkovitih vozila", istaknuli su. Između ostalog, iz Fonda napominju da je korisnik bespovratnih sredstava u obvezi zadržati u vlasništvu/korištenju sufinancirano vozilo dvije godine od datuma prve registracije.

"Interes će sigurno biti velik, ali zato smo ove godine građanima osigurali i nikad veći iznos sredstava. U odnosu na prošle javne pozive ukupan iznos poticaja je i više nego udvostručen pa očekujemo kako će svi koji ozbiljno razmišljaju o kupnji novog energetski učinkovitog vozila iskoristiti mogućnosti Fondovog sufinanciranja", rekao je direktor Fonda Luka Balen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na mrežnoj stranici vozimoeko.fzoeu.hr mogu se pronaći svi ovlašteni distributeri vozila i njihova prodajna mjesta u kojima nude skoro 300 modela različitih marki energetski učinkovitih vozila koja su dostupna na našem tržištu. 

Po pojedinom vozilu moguće je dobiti do 40 posto sredstava, a za sufinanciranje su prihvatljiva isključivo nova energetski učinkovita vozila čija ukupna cijena, uključujući eventualni popust i PDV, ne prelazi 50.000 eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maksimalni iznos poticaja ovisit će o kategoriji vozila - za električne automobile iznosi do 9000 eura, za plug in vozila do 5000 eura, a do 2500 eura za motocikle i skutere.

Kako bi ostvarili pravo na sufinanciranje svi zainteresirani građani trebaju prvo odabrati željeno vozilo te kontaktirati neko od prodajnih mjesta koje je evidentirano u bazi Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što se građani odluče za marku i model energetski učinkovitog vozila potrebno je, u suradnji s odabranim ovlaštenim prodajnim mjestom, pripremiti svu potrebu dokumentaciju. Zahtjev za sufinanciranje mora sadržavati uvjerenje o prebivalištu prijavitelja, ponudu o kupnji vozila izdanu od strane prodajnog mjesta, račun za predujam te dokaz o primitku uplate obveznog minimalnog predujma na račun prodajnog mjesta (minimalno sedam posto od tražene visine poticaja).

"Cilj je da na našim cestama do kraja godine bude oko 2000 novih energetski učinkovitih vozila sufinanciranih sredstvima Fonda. U planu je i dalje nastaviti s programom 'Vozimo ekonomično' jer smo svjesni da još uvijek tržište ovisi o našim poticajima i upravo su oni prevaga za kupnju energetski učinkovitijih vozila", ističe direktor Fonda Luka Balen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan smatra da državni poticaji igraju ključnu ulogu u poticanju potrošača pri odaberu ekološki prihvatljivije opcije kod kupnje novog osobnog automobila. 

"Uz poticaje za kupnju vozila država sufinancira i punionice svima onima koji ugrađuju solarne elektrane na svojim obiteljskim kućama. Ovo je prilika da smanjimo ovisnost o fosilnim gorivima i poboljšamo kvalitetu zraka u našim gradovima", poručio je ministar Habijan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Testirali smo električni obiteljski hatchback ID.3

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo