informacijske tehnologije

WTO finalizirao sporazum o ukidanju carina za IT proizvode

Članice Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u petak su finalizirale sporazum o ukidanju carina na 1.000 milijardi dolara vrijedne proizvode informacijske tehnologije (IT), a najveće koristi imat će globalni tehnološki divovi poput General Electricsa, Intela i Microsofta.

Tim sporazumom, kojim se ažurira 18 godina star sporazum WTO-a o informacijskoj tehnologiji (ITA), lista IT proizvoda na koje je carina nula posto i čija je trgovina oslobođena plaćanja i ostalih nameta, bit će dopunjena s još 200 proizvoda, u rasponu od video igara do medicinskih uređaja.

Američki trgovinski predstavnik istaknuo je da će samo tim ažuriranim sporazumom biti obuhvaćeno više od 100 milijardi dolara vrijedan američki izvoz a procjene iz tog sektora industrije pokazuju da će ukidanje carina poduprijeti i do 60.000a dodatnih radnih mjesta.

“Proširenje liste proizvoda u sklopu ITA-e sjajna je vijest za američke radnike i kompanije koje se bave dizajnom, proizvodnjom i izvozom vrhunskih tehnoloških i informacijskih proizvoda, od uređaja za magnetsku rezonancu do poluvodiča i konzola za video igre”, kazao je američki trgovinski predstavnik Michael Froman.

Tehnološki divovi poput General Electrica, Intela, Texas Instrumentsa, Microsofta i Nintenda, među onima su koji očekuju koristi od toga sporazuma.

Među proizvodima kojima je dopunjena lista IT proizvoda oslobođenih plaćanja nameta nalaze se računalni softver, konzole za video igre, GPS uređaji, medicinski uređaji poput onih za magnetsku rezonancu te nova generacija poluvodiča, kazali su iz Technology CEO Councila (TCC), udruženja IT industrije čiji su članovi isključivo izvršni direktori vodećih američkih IT tvrtki.

 

Povratak na Net.hr