UMJETNA INTELIGENCIJA

JOŠ NE I KOD NAS: Robot-odvjetnik besplatno za vas uspješno ulaže žalbe na parkirne kazne

Prvi robot-odvjetnik koji je programiran da ulaže žalbe na kazne za parkiranje pokazao se jako uspješnim od kad je pušten u rad prošle jeseni, piše Tech Insider.

Britanski programer Joshua Browder (19) lansirao je beta verziju ovog bota još prošloga rujna. Samo u tom mjesecu 3.000 ljudi koristilo je njegove usluge kako bi se žalili na parkirne kazne. Do veljače, količina uloženih žalbi dosegla je vrijednost od tri milijuna dolara (20 milijuna kuna).

ROBO-VAKULA: Umjetna inteligencija kao TV voditelj

Mogući i stvarno korisni botovi

U travnju, Browder je lansirao verziju svog bota i za New York. Do danas bot se uspješno žalio na 160.000 od 250.000 parkirnih kazni u Londonu i New Yorku, što mu daje postotak uspješnosti od 64%.

Ovaj odvjetnik s umjetnom inteligencijom pokazuje kako botovi mogu uspješno pomoći ljudima u rješavanju teških i skupih problema, a ne samo za stvari poput naručivanja hrane.

Evo kako cijela stvar radi: jednostavno posjetite DoNotPay i napravite račun. Zatim će vam chatbot postaviti pitanja u vezi vašeg parkirnog prekršaja, poput je li bilo znakova koji su ukazivali da ne smijete parkirati. Ako odgovorite na pitanja na način koji pokazuje kako imate temelja za žalbeni postupak, bot će vam pomoći generirati žalbu.

Brojne tvrtke ulažu u botove, a najpoznatiji je Facebook. ovaj je tehnološki div u travnju lansirao čitavu seriju Messenger botova kako bi obavljali zadatke poput naručivanja cvijeća ili dobivanja vremenske prognoze, ali poput brojnih drugih korisnika, i Browder je bio razočaran.

Bot za sada nudi usluge samo građanima Londona i New Yorka, te uskoro SeattleaFoto: Joshua Browder

“Isprobao sam gotovo sve botove i nisam bio sretan – brže je da sam utipkam jednostavnu web naruđbu za naručivanje cvijeća”, rekao je Browder. “Ali u botovima ima puno potencijala da stvarno pomognu ljudima.”

Sve raširenija umjetna inteligencija

Ovaj mladi programer namjerava jesenas uvesti robota-odvjetnika i u Seattleu. Ali istovremeno radi i na botovima koji mogu pomagati ljudima i na druge načine.

Tako trenutačno radi na botu koji će pomoći sirijskim izbjeglicama da dobiju azil. Radi s IBM-ovom platformom Watson tako da bot može razumjeti i arapski, ali da piše zakonske dokumente na engleskom.

Browder radi i na botu koji bi trebao pomoći HIV pozitivnim ljudima pomoći razumjeti svoja zakonska prava u vezi zdravstvenog statusa.

Povratak na Net.hr