Istraživanje koje je proveo Proofpoint tvrdi kako su otkrili veliki napad po imenu 'malvertising', koji je posjetiteljima stranice nudio lažne oglase za ažuriranje preglednika, piše Mirror.

Nudili posjetiteljima da kliknu na lažne oglase

Tvrtka za cybersigurnost kaže kako je napad bio aktivan više od godinu dana te da je "izložio milijune potencijalnih žrtava u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji i Australiji", no kako ga je Pornhub u međuvremenu ugasio.Napad jovCoreG, tvrdi Proofpoint, koji su se nadali zaraziti korisnike malwareom u oglasima po imenu Kovter.

Ovaj tip zloćudnog softvera tradicionalno se koristi kao oblik lažnog online oglašavanja kako bi se zarađivalo preko klikanja na te lažne oglase.

U nekim se slučajevima instalira 'klikbot' koji onda vrši interakciju s nasumičnim internetskim oglasima.

OBJAVLJENI PODACI MILIJUNA PRELJUBNIKA! Masovno hakirane stranice za varanje partnera i swingere

U slučaju Pornhuba, Pornproof kaže kako su korisnicima slani lažni oglasi koji su im govorili da skinu novu verziju kako bi ažurirali Flash na svome internetskom pregledniku, no umjesto ažuriranja su zarazili svoja računala.

Pornhub je odbio komentirati ovaj incident.

Proofpoint je upozorio kako je ova tehnika lažnog navođenja korisnika da klikaju na lažne oglase te sami sebe zaraze učinkovita, te da ima potencijal doći do "milijuna surfera po internetu".

'Dok se u ovome slučaju radilo o relativno benignoj prevari s oglasima, moglo se raditi i o ransomwareu, krađi podataka, ili bilo čemu drugome', rekla je tvrtka.