Cijene rabljenih automobila nikada nisu bile niže!

shimmer fallback
1.2.2012.
11:47
Play logo

Kriza je itekako pogodila prodavače rabljenih automobila, unatoč tvrdnjama pojedinaca koji smatraju da će se veći broj građana odlučiti na kupnju polovnog auta zbog financijske krize.

Stanje na tržištu rabljenih automobila provjerili smo u svim dijelovima Hrvatske, te smo doznali da je najgora situacija u široj okolici Zagreba, gdje se prodavačima uglavnom smanjila prodaja posljednjih mjeseci, a cijene automobila jednake klase, opreme i stanja pale su za otprilike 5 posto u odnosu na prošlu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201112130345006Na području samog Zagreba situacija je puno bolja, pa je tako pojedinim salonima prodaja u prvom mjesecu ove godine dvostruko porasla u odnosu na 2011. godinu. Direktor jedne autokuće koja se bavi prodajom rabljenih auta, rekao nam je kako je razlog tome činjenica da su zbog krize na tržištu ostali samo najbolji te nema više toliko salona kao prije nekoliko godina. Dodaje i kako su cijene u odnosu na 2008. godinu drastično pale, a doznali smo i da se na području samog Zagreba najviše prodaju vozila niže i srednje klase.

Srednji sloj kupaca potpuno je nestao

Kriza najviše nagriza srednji sloj, a to potvrđuju podaci s područja Slavonije, koji govore kako se najčešće prodaju auti niže ili srednje-niže klase vrijednosti do 30 tisuća kuna, dok se tek nešto slabije prodaju auti s cijenom iznad 90 tisuća kuna. Sredina od nekih 50 do 80 tisuća kuna u potpunosti je neisplativa i prodavači automobila takva vozila izbjegavaju.

arti-201106020054006Slavonija također većinom bilježi bolju prodaju u prvom mjesecu u odnosu na prošlu godinu, a direktor jedne autokuće iz Osijeka prognozirao je za net.hr da će prodaja rabljenih automobila pasti za 30 posto, te ujedno dodaje kako osobno smatra da su cijene rabljenih automobila još uvijek previsoke. Smatra da prodavači automobila u Hrvatskoj mogu preživjeti ovo razdoblje krize jedino ako se fokusiraju na uvoz i prodaju malih automobila do 75 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo bi bolje da se ovim poslom nikada nisam bavio

Prodavači rabljenih vozila s područja Istre bilježe jednake rezultate kao i prošle godine. Cijene su neznatno niže, a kao i ostatku Hrvatske najveća potražnja je za vozilima niže ili srednje klase. Istarske autokuće poručuju da će cijene ići dolje u ovoj godini ukoliko se pogorša stanje na tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201011260636006U Splitu i okolnim mjestima vlada potpuna suprotnost, pa dok jedni bilježe jednake rezultate prodaje ili čak porast u odnosu na 2011., drugi tvrde da su pred zatvaranjem zbog loše situacije te spuštaju cijene automobila. Tvrde da su građani u jako lošem financijskom stanju te velik broj njih zbog nemogućnosti otplaćivanja kredita prodaje automobile daleko ispod cijene.

''Bilo bi bolje da se ovim poslom nikada nisam niti bavio'', rekao nam je jedan ogorčeni prodavač rabljenih automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S najviše optimizma zrače prodavači na jugu Hrvatske, gdje je prodaja jedva porasla u odnosu na prošlu godinu, ali trgovci ne očekuju pad prodaje, nego smatraju da će u najgorem slučaju biti isto kao i 2011. I tamo su najtraženija roba auti niže i srednje klase, te se u roku od samo nekoliko dana prodaju automobili vrijednosti do 30.000 kuna.

Play logo

Vezani članci:

arti-201112130345006 arti-201106020054006 arti-201011260636006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo