IZGLAĐENA KOŽA

ZBOG NOVIH iPHONEA IZBILA AFERA ‘BEAUTYGATE’: ‘Pa lice mi izgleda poput porculanske lutke’

Korisnici najnovijeg (i najskupljeg) iPhonea žale se da im kamera automatski izglađuje kožu

Vlasnici iPhonea XS otkrili su jednu neobičnost kod najnovijeg Appleovog najnovijeg uređaja, piše Daily Mail.

Stvar je u kameri

Neki korisnici javljaju kako prednja kamera iPhonea XS čini da im lica djeluju primjetno glađa, a neki kažu i da im fotografije sliče na preuređenja koja čine aplikacije za uljepšavanje poput Face Tunea. Ovaj misteriozan učinak prisutan je i na iPhoneu XS Maxu, koji ima identičnu prednju kameru kao i iPhone XS.

Za sada još uvijek nije najjasnije što uzrokuje taj učinak zaglađivanja. Appleov glasnogovornik odbio je novinarima komentirati ove navode.

No moguće je da se radi o posljedici poboljšane kamere na iPhoneu XS i XS Max, koja uključuje i funkcije umanjenja okolne buke, koje uklanjaju neke vizualne distorzije koje su prisutne u fotografijama visoke rezolucije, poput zrnatosti, izglađivanjem određenih elemenata na fotografiji, posebno pri tamnijim uvjetima.

No neki korisnici kažu kako ta tehnologija za neželjenu posljedicu ima to da im lice izgleda poput “porculanske lutke ili plastične figurice”, kaže Youtuber Lewis Hilsenteger koji je na svom kanalu ‘Unbox Therapy‘ opisao učinak.

Otišao je toliko daleko da je ovo nazvao ‘beautygate’.

“Prvo sam mislio da to ima veze s procesiranjem, što mogu isključiti”, objasnio je Hilsenteger. “Zaronio sam u menije, kao na drugim telefonima koji imaju modove za ljepotu, poput Samsunga ili Huaweija, il sličnih. Možda to mogu spustiti na nulu. No jasno nigdje nema ni spomena o modu za ljepotu jer Apple nikada nije priznao da radi išta slično”, dodao je.

Postoji li ugrađeni ‘mod za ljepotu’

Nema dokaza da je Apple uključio bilo kakav mod za ljepotu u iPhone XS i XS Max selfie kamere, što navodi na zaključak kako se ipak radi o svojstvu smanjenja okolne buke. Tipično, ono se koristi u situacijama kada nema dovoljno svjetla. Ne pomaže ni isključivanje iPhoneovog Smart HDR-a, novog svojstva u kameri koje pomaže bolje uhvatiti detalje koji su u sjeni ili na prejakom svjetlu.

Nekoliko korisnika, poput Abdula Dremalija, demonstrirali su da se učinak ‘uljepšavanja’ događa i u dobro osvjetljenim situacijama. Dremali je napravio istu fotografiju koristeći iPhone X i iPhone XS kako bi pokazao da se učinak zaglađivanja događa samo pri korištenju drugog uređaja, što je posebno vidljivo kada se fotografije stave jedna pored druge.

Dremali je rekao da ga je Apple kontaktirao te da tvrtka “radi na” problemu.

Mišljenje Reddita

Korisnici Reddita već su prije nekoliko dana počeli spominjati problem. “iPhone XS primjenjuje filter za poljepšavanje koji izglađuje kožu na prednjoj kameri bez da vam to kaže i ne može se isključiti”, napisao je koristnik Reddita chemiclasam. “to je neprihvatljivo.”

NEVIĐENA POMAMA ZA NOVIM IPHONEOM: Jedna trgovina već rasprodala najskuplji model; cijena – boli glava

Korisnik je dodao kako je isključivanjem Smart HDR-a malo umanjio učinak izglačavanja, na fotografijama snimljenim stražnjom kamerom. “No ipak je još dosta izglačavanja prisutno. A na prednju kamera ta promjena postavki ni ne djeluje. Snažno preporučujem da se ni ne koristi HDR dok Apple ne popravi probleme.”

Povratak na Net.hr