LAKŠE PREPOZNAVANJE

PRIPREMITE SE, STIGAO JE 3D SELFIE! Najnovija aplikacija uskoro će pokoriti svijet – isprobajte je ovdje

Tim stručnjaka sa sveučilišta Kingston i Nottingham stvorili su program koji mapira 3D verziju lica na temelju samo jedne fotografije.

Takozvani 3D selfi nastaje pomoću umjetne inteligencije koja prepoznaje razne karakteristike u ravnoj slici te ih zatim rekonfigurira u 3D model, piše Mirror.

Iako je aplikacija razvijena u informatičkom laboratoriju, sada je objavljena na internetu i svatko je može isprobati. Dosad je od 7. rujna uploadano gotovo pola milijuna lica i pregledano gotovo milijun modela.

UI pojednostavio izradu 3D modela

“Ono što je stvarno impresivno kod ove tehnologije je to što je toliko pojednostavila cijeli proces stvaranja 3D modela lica”, kaže dr. Vasileios Argyiou, s Fakulteta znanstvenog inženjeringa i informatike Sveučilišta Kingston.

“Prelazak s 2D na 3D ranije je uključivao cijeli niz predradnji koje smo mi uspjeli zaobići, tako da ne moramo izabrati samo specifične karakteristike ili koristiti modele koji se morfiraju”, ističe.

“Dali smo sustavu određenu količinu podataka, a onda on uči na način slično kako i mi procesiramo naizgled nepovezane informacije, što mu omogućuje da izvlači zaključke o tome kako bi ravna slika nečijeg lica izgledala u tri dimenzije”, objašnjava.

Tim je koristio bazu podataka s preko 80.000 2D slika zajedno s odgovarajućim 3D modelima kako bi istrenirao računalo da prepozna ključne karakteristike.

Umjetna inteligencija istrenirana je da brzo prepozna 3D model lica na temelju jedne fotografijeFoto: http://www.kingston.ac.uk

Lakša identifikacija u gomili

Buduća primjena ove tehnologije uključuje otkrivanje lica u gomili i stvaranje osobnih avatara u videoigrama.

VIDEO: Pretvorite iPhone u 3D kameru

“Mogli biste koristiti ovu tehnologiju u sigurnosne svrhe, gdje bi se fotografija lica brzo skenirala te bi se stvorila 3D slika pomoću koje bi se moglo identificirati osobu u gomili iz različitih kuteva”, objašnjava dr. Yorgos Tzimiropoulos sa Sveučilišta u Nottinghamu.

“A može se koristititi i u animiranim filmovima te za specijalne efekte u filmovima, kao i u raznim medicinskim primjenama”, dodaje.

“Sustav kojeg smo stvorili već je jako precizan, ali sada ga namjeravamo dodatno poboljšati kako bi bili u stanju procesirati suptilnije detalje lica, poput dlaka, naočala, madeža i pjegica”, zaključuje Tzimiropoulos.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr