SLABI PRIJEM SIGNALA

PRI DNU LJESTVICE: iPhone 6s ima jednu od najgorih antena prijema signala na tržištu

Gert Frolund Pedersen, profesor na Sveučilištu Aalborg u Danskoj, postao je poznat nakon iPhone 4 Antennagate skandala. Od tada ovaj ekspert za antene na mobilnim uređajima pažljivo testira telefone, fokusirajući se na njihove performanse. Prijem signala kod iPhone 6s telefona je jedna od posljednjih tema kojom se profesor bavio.

Pedersen je usporedio iPhone 6s s nekoliko telefona, među kojima su bili i iPhone 6, Samsung Galaxy S6 i Xperia Z5 Compact. Test prijema signala je mjerio performanse antene u GSM 900 frekventnom opsegu u decibelima. Ovaj opseg se najčešće koristi za obavljanje poziva.

 

Profesor je vršio testove u okruženju zaštićenom od radio valova. Pritom je testirao 37 telefona, a iPhone 6s je zauzeo 30. mjesto sa -93.0dBm. Na prvom mjestu je telefon za kojeg vjerojatno niste čuli, Doro Phone Easy 605, koje je izmjereno -93,9 dBm, dok je na drugom mjestu Samsung Galaxy S5 s -98.5dBm. Možda brojke djeluju slično, ali to nije slučaj. Decibel je logaritmička jedinica gde je -100db deset puta bolji rezultat od -90db.

Najveći problem kod prijema signala su male antene unutar telefona. No, taj problem neće se tako lako i brzo riješiti, jer su proizvođači fokusirani na veličinu ekrana i baterije, ali ne i na veličinu antena. Jednostavno nema puno mjesta za veće antene.

Povratak na Net.hr