Položaj je bitan

NE NASJEDAJTE NA LAŽNE SAVJETE: Postoji samo jedan način da pojačate WiFi u svom domu

Na internetu ima brojnih savjeta o tome kako je za pojačavanje WiFi signalo potrebno hakirati ruter, ili staviti limenku pive ili cole na njegovu antenu, no sve su to gluposti.

Jedini način da poboljšate signal je da što bolje odredite mjesto gdje će vam se ruter nalaziti.

Poznato je da jačina signala varira o udaljenosti između uređaja kojim se spajate na WiFi (laptop, smatfon) i rutera.

ODMAH GA PREMJESTITE! Internet vam je spor jer OVO držite na krivom mjestu u stanu

Što više, to bolje

Pri odabiru mjesta na koje ćete staviti ruter, probajte da to bude neko središnje mjesto vašeg doma, čak i ako to nije blizu vašeg desktop računala. Ponekad se i isplati provuči kabel preko pola stana samo da imate svuda dobar signal.

Isto tako, preporučuje se da ga montirate na zid, negdje u kut stropa ili na kat, ako živite u višekatnoj kući, jer se valovi iz rutera šire prema tlu, a ne u vis.

Kako bi izabrali najbolje mjesto za ruter, provjerite i koje se sve potencijalne zapreke u vašem domuFoto: endlessx/thinkstock

Pazite na zapreke

Iako radio valovi prolaze kroz zidove, što je zid deblji, ili što ih više ima, to će signal biti slabiji. Ako vam je dom sagračen od betonskih ploča ili cigle, signal će biti jako slab. Signal slabi čak i prolaz kroz veći akvarij. Isto vrijedi i za metal i ogledala, pa se stoga ne preporučuje da ruter držite ita televizora ili u kupaonici.

No najveću prepreku WiFi signalu predstavlja mikrovalna pećnica. Kako i ona i ruter djeluju na istoj frekvenciji elektromagnetnog polja, njeni se valovi miješaju s WiFi signalom. Uz to, i metalni uređaji poput frižidera ili štednjaka isto tako ometaju WiFi, te je stoga kuhinja vjerojatno najgore mjesto za smjestiti ruter.

Povratak na Net.hr