Evo sto trebate napraviti ako vam mobitel upadne u vodu

U poplavama kakve su proteklih dana poharale istocnu Hrvatsku, postoji velika vjerojatnost da vam se telefon smoci ili cak upadne u vodu. Evo sto trebate napraviti kako biste ga spasili.

21.5.2014.
8:35
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zapamtite odmah na pocetku; telefon se nece pokvariti zbog vlage, vec zbog vaseg pokusaja da ga ukljucite.

1. Odmah prekinite napajanje

Prvo pravilo je: ne panicarite, vec sto je moguce prije iskljucite telefon. Sto ga prije iskljucite, to su vece sanse da cete ga kasnije moci "ozivjeti".

2. Ne pokusavajte ukljuciti mobitel

Ne ukljucujte mobitel nakon sto je pao u vodu. Cak i kada ga osusite suhom krpom ili fenom, nemojte to ciniti jer mozete izazvati kratki spoj. Ako vam se to dogodi, zaboravite na popravak.

3. Izvadite bateriju i karticu

Odmah izvadite SIM karticu i bateriju (ako je moguce). Ako je mobitel pao u more, nakon sto ga ugasite, operite ga pod mlazom slatke vode s pipe. Nemojte ga pokusavati ocistiti s alkoholom.

4. Brzo susenje.

Najprije mobitel dobro posuste suhom krpicom. Ako imate susilo za kosu s opcijom izbacivanja hladnog zraka, tada mobitel posusite tako, ali nikako nemojte koristiti topli zrak.

5. Postepeno susenje

Stavite telefon pokraj stolne lampe, reflektora ili nekog drugog manjeg izvora topline kako bi omogucili da voda polako ishlapi. Ovaj proces moze trajati i sest sati. Svakako nemojte zuriti i koristiti susilo za kosu (vruci zrak) ili neki drugi prejaki izvor topline.

6. Trik s rizom

Nakon sto ste sve ovo napravili, ostavite telefon najmanje jos tri dana prije nego ga pokusate ukljuciti. Ovo je vazno jer, premda vam se moze ciniti da je mobitel u potpunosti suh, i najmanja kolicina vlage moze reagirati u doticaju s baterijom i dovesti do kratkog spoja. Neki takoder savjetuju da telefon stavite u zdjelu punu suhog zrnja rize jer riza privlaci vlagu. Ako to napravite, riza treba u poptpunosti prekrivati telefon.

7. Sto s jamstvom proizvodaca?

Osim ako imate osiguranje za vas mobitel koje vam pokriva i stetu nastalu zbog uranjanja mobitela u vodu, najvjerojatnije nema previse smisla da takav telefon saljete proizvodacu u nadi da ce vam jamstvo pokriti troskove zamjene. Ako vam telefon ispadne u vodu, jamstvo ce vjerojatno biti ponisteno. Tehnicko osoblje ce na osnovu jednostavnog pregleda moci utvrditi da je mobitel bio izlozen vlazi. Naime, na vlagu vrlo osjetljive naljepnice koje su postavljene unutar gotovo svih mobitela, jasno ce ukazivati na to sto se s tim mobitelom dogodilo.

Dakle, ne preostaje vam drugo nego da pukusate svoj mobitel osusiti na ove nacine koje vam predlazemo i nadati se da ce on i dalje raditi.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali