NAKON KRIZNOG SASTANKA / Uefi sumnjiva samo jedna utakmica HNL-a

Image
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Krovna europska nogometna organizacija vodi istragu u vezi 40 utakmica, a pod povećalom je tek jedna iz HNL-a. Izdano je priopćenje od sedam točaka.

25.11.2009.
15:47
Thinkstock/Ilustracija
VOYO logo

Nakon kriznog sastanka održanog u sjedištu Uefe u vezi aktualnog skandala o namještanju utakmica, Uefa i devet saveza izdali su priopćenje u
kojem stoji da je pod povećalom samo jedna utakmica iz HNL-a. 

Iako se posljednjih dana spominjalo kako je pod istragom tužiteljstva više od 200 utakmica, od čega 14 iz Prve HNL, nakon sastanka u Nyonu,   
objavljeno je kako se vodi istraga u vezi 40 utakmica, među kojima je tek jedna iz HNL-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pod sumnjom je samo jedna utakmica, što je isto tako zabrinjavajuće, ali situacija nije tako zabrinjavajuća kao što se to moglo zaključiti prema pisanju hrvatskih medija", kazao je član IO HNS-a Ivan Brleković.

Osim predstavnika HNS-a sastanku su nazočili i predstavnici austrijskog, belgijskog, bosanskohercegovačkog, njemačkog, mađarskog, slovenskog, švicarskog i turskog saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski nogometni savez pokrenuo je istragu protiv pet klubova, albanskih Tirane i Vilaznije, latvijskog Dinaburga, slovenskog Interblocka, te mađarskog Honveda, zbog sumnji u namještanje rezultata njihovih utakmica u eurokupovima u srpnju i kolovozu ove godine.

Riječ je o utakmicama Stabaek - Tirana, Bnei Yehuda Tel-Aviv - Dinaburg, Dinaburg - Bnei Yehuda Tel-Aviv, Vllaznia - Rapid Beč, Rapid Beč - Vllaznia, Interblock - Metalurg Doneck i  Fenerbahce - Honved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni tajnik UEFA-e Gianni Infantino kazao je kako UEFA istražuje moguću umiješanost trojice sudaca i još jedne osobe iz UEFA-e u namještanje utakmica.

"UEFA će zajedno s relevantnim nacionalnim savezima podnijeti krivičnu prijavu protiv klubova, dužnosnika i igrača koji su umiješani u aferu čim se za to stvore uvjeti", rekao je Infantino.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon trosatne sjednice održane u sjedištu UEFA-e u Nyonu, UEFA i devet saveza izdali su sljedeće priopćenje:

1. UEFA i nacionalni savezi suočavaju se sa slučajem organiziranog kriminala koji premašuje istražne nadležnosti sportskog pravosuđa. Zahvalni su državnim tijelima na njihovoj odlučnoj akciji, koja je također u interesu sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. UEFA i nacionalni savezi će stupiti u kontakt s nadležnim tijelima u svakoj od zemalja kako bi dobili pristup relevantnim informacijama koje uključuju klubove i pojedince iz njihove nadležnosti.

3. U ime devet nazočnih nogometnih saveza, UEFA će službeno od ureda javnog tužiteljstva Bochuma zahtijevati potpuni pristup cjelokupnom dosjeu slučaja. Prema izjavama nadležnih tijela, ovaj postupak može potrajati i nekoliko tjedana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Dok ovaj dosje ne bude dostupan, sve što je objavljeno u medijima u svezi slučaja namještanja utakmica u Bochumu je čista spekulacija i nije zaključno. Nikakvi komentari u svezi pojedinaca ili klubova ne mogu se davati na osnovu ove spekulacije i u ovoj fazi postupaka.

5. UEFA i devet saveza pozivaju sve igrače ili službene osobe koji žele prijaviti incidente koji se mogu povezati s bilo kojom vrstom korupcije, prijevare ili namještanja utakmica da ih prijave nacionalnim nogometnim tijelima ili UEFA-i.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. UEFA i nacionalni savezi neće se suzdržavati od poduzimanja najstrožih mjera iz okvira svoje nadležnosti i UEFA će u svim postupcima, gdje god to bude potrebno pružiti pomoć i kooridinirati ova pitanja.

7. UEFA i devet saveza su spremni odlučno iskorijeniti ove zlouporabe koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju Igri. Pri tome neće praviti nikakvu razliku u tome da li su ove zlouporabe potekle od igrača, službene osobe ili nekog drugog pojedinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo