Otvaranje drugog kruga / Tko su Brazilci u rukometu? Nikad neće biti kao nogometaši, ali ima ih u Barceloni i Vardaru

Image
Foto: AP Images

Hrvatska protiv Brazila u 18 sati otvara drugi krug SP-a

20.1.2019.
9:42
AP Images
VOYO logo

Da smo si sami slagali raspored, ne bismo ga bolje složili. Dva dana odmora pa za početak drugog kruga nominalno najslabiji protivnik. Na papiru izgleda idealno prije nego pokušamo protiv Njemačke već u ponedjeljak rezervirati kartu za Hamburg, no tek treba danas to pokazati i na terenu, što će biti teže, protiv Brazilaca.

Opasnih Brazilaca jer njihova realnija slika ona je na otvaranju s Francuskom koja ih je jedva slomila nego -13 s Nijemcima dva dana kasnije i zato svaka pomisao da nam ne mogu ništa, može se obiti o glavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisutni su već duže na velikoj sceni i makar još uvijek čekaju na veliki rezultat, imaju apsolutan respekt svih. Mi smo ih dobro upoznali prije četiri godine u Kataru kada smo jedva prošli, a u Francuskoj su na posljednjem SP-u jednako namučili i Španjolce.

Sadašnji španjolski izbornik Jordi Ribera uspostavio je temelje koje danas samo nadograđuje njegov pomoćnik Washington Nunes. Oni su svoje s prolaskom grupe kao prvom pratnjom Njemačkoj i Francuskoj napravili, to im je i najbolji rezultat u povijesti, i unatoč tomu što znaju da nemaju šanse za dalje, nikome neće olakšati posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toledo prvo ime

Najveći im je forte obrana kojom komandira Thiagus dos Santos koji isto čini i u Barceloni. Da im je tu još i Moraes koji se profilirao u ponajboljeg pivota svijeta u Vardaru, to bi izgledalo još impresivnije premda i s Pozzerom to nije loše, dapače. Izdrže li u tom svom "poludivljaštvu" i agresivnosti dugo, eto problema za protivnike. S Ribeirom na prednjem mogu odigrati jako dobru 5-1, a 4-2 i 3-3 tu su potpora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napadački nisu toliko dobri jer prije Koreje u posljednjem kolu nikome nisu zabili preko 25. Nije čudno jer Nunes nema inače prvog srednjaka Joaa Silvu, pa je napad sada u rukama Henriquea Teixeire, zatim Guimaraesa, Junga, Marquesa... Možda bi im jedan od njih jako dobro došao.

Prvo je ime Jose Toledo koji se neće još dugo zadržati u Wisli, zabio je osam Francuzima i Duvnjak će se morati dobro pozabaviti s njime, no trebat će potporu. Na desnoj je strani Haniel Langaro koji ima i prolaz i šut, pa će Stepančiću ponovno trebati i Vrankovićeva pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nunes je iznenadio što je izostavio prvog vratara Maika dos Santosa, ali i s Almeidom su tu sasvim dobro pokriveni, a još bolje s Chiuffom, Borgesom i Ribeirom na krilima. 13 ih igra u inozemstvu, najviše u Španjolskoj, samo trojica kod kuće, što znači da su sve traženija roba. Još ne kao nogometaši, ali na dobrom su putu.

Rukometašice su im prije šest godina postale prvakinje svijeta, muški to vjerojatno nikad neće postati, ali ako je skoro mogao Katar...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamo smo ih, već smo rekli, jedva dobili, a sedam godina ranije u Pekingu bilo je +19. Gdje su danas?

Međusobni susreti (2-0-0):

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OI 2008. (grupa) Hrvatska - Brazil 33:14
SP 2015. (osmina finala) Hrvatska - Brazil 26:25 

''Propustili ste utakmicu? Sve snimke utakmica možete besplatno pogledati u RTLplay digitalnoj videoteci."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo