BRAVO, MARINE! / Maestralni Čilić pregazio Britanca Edmunda 3-0, plasirao se u finale Australian Opena i osigurao renking karijere!

Image
Foto: AFP

U borbi za svoj drugi Grand Slam naslov Čilić će se boriti protiv boljeg iz ogleda između Švicarca Rogera Federera i iznenađenja, Južnokorejca Hyeona Chunga.

25.1.2018.
11:56
AFP
VOYO logo

MARIN ČILIĆ - KYLE EDMUND 6-2, 7-6 (7-4), 6-2


Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić plasirao se u finale Australian Opena. Prvi hrvatski reket je s 3-0 u setovima, nakon nešto manje od dva i pol sata igre, slavio protiv 49. igrača ATP ljestvice, Britanca Kylea Edmunda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom setu hrvatski je tenisač uzeo servis Britancu za 4-2, a onda još jednom i okončao ga u svoju korist nakon 36 minuta igre. Edmund je u prvom setu zatražio liječnički time-out koji je potrajao osam minuta.

ČILIĆ IZAZVAO BIJES TENISKIH FANOVA: ‘Je li upravo srušio Đokovićev rekord?’

U drugom setu Edmund pronalazi svoju igru, vrši pritisak svađajući se sa sucem, no nijedan tenisač ne gubi svoj servis i set odlazi u tie-break gdje je opet bolji hrvatski tenisač. U trećem setu je hrvatski tenisač Edmundu uzeo servis dva puta i došao do svog trećeg Grand Slam finala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čilić je s Edmundom, 49. tenisačem na ATP ljestvici, prije ovog meča igrao jednom, prošle godine u drugom kolu turnira Masters 1000 serije u Šangaju i tada je slavio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ČILIĆ S OVAKVOM IGROM MOŽE POBIJEDITI I FEDERERA: ‘Roger uvijek igra agresivno, ali sad mu mogu parirati’

Čiliću je ovo treće finale Grand Slam turnira nakon što je 2014. osvojio US Open i prošlogodišnjeg finala u Wimbledonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U borbi za svoj drugi Grand Slam naslov Čilić će se boriti protiv boljeg iz ogleda između drugog tenisača svijeta, Švicarca Rogera Federera, i iznenađenja na ovom turniru, Južnokorejca Hyeona Chunga koji je na rasporedu sutra.

ČILIĆ POBJEĐUJE SVE KOJI NOSE RUŽIČASTO: Federer bi trebao dobro razmisliti u kojoj će opremi nastupiti ako izbori finale

Image
Image

S Federerom je najbolji hrvatski tenisač igrao devet puta i samo ga je jednom pobijedio, a Švicarac je bio bolji u oba prošlogodišnja međusobna susreta. Protiv Chunga, 58. na ATP ljestvici, Čilić je igrao tri puta i sva tri puta slavio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Primijetio sam da je propustio nekoliko poena u drugom setu, vidio sam da ga muči zdravlje, da se teško kreće pa sam ga pokušavao što više šetati terenom i širiti igru. Igrao je odličan tenis na turniru, napreduje i radit će probleme svima s kojima se bude susretao u budućnosti. Viđat ćemo ga često u ovakvim mečevima u budućnosti, sve je bolji, pred njim je svijetla budućnost", pohvalio je svog današnjeg protivnika Marin nakon meča, za vrijeme davanja izjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od Wimbledona Čilić u Melbourneu nema problema s nikakvim ozljedama...

"Osjećam se dobro, danas je bio malo drugačiji intenzitet nego protiv Rafalea Nadala. Hvala mojim trenerima što su me sjajno pripremili za ovaj Grand Slam i što su me natjerali da radim naporno. Imam sad dva dana odmora da se pripremim za finale", istaknuo je Čilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


UŽIVO:

GOTOVO JE - MARIN JE U FINALU AUSTRALIAN OPENA

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • TREĆI SET
  • Prvi gem - Edmund je otvorio treći i posljednji set svojim servisom i poveo s 1-0.

ČILIĆ IZAZVAO BIJES TENISKIH FANOVA: ‘Je li upravo srušio Đokovićev rekord?’

  • Drugi gem - Čilić je lagano obranio servis.
  • ČILIĆ JE BREAKNUO EDMUNDA U TREĆEM GEMU TREĆEG SETA - Čini se kako je Marin odlučio riješiti ovaj meč. Na korak je do finala.
Image
Image
  • Četvrti gem: Edmund je pritisnuo Čilića, svjestan je i sam da su mu ovo posljednji trenuci za nešto napraviti. Imao je Britanac 40-30, bilo je i 40-40, ali Čilić se uspio obraniti.
  • Peti gem - Šteta. Imao je Marin čisti zicer za break loptu, ali promašio je bekend dijagonalu za jedno pola metra. Neshvatljivo! Edmund se na kraju spasio. Dobio je i pljesak Rod Laver Arene.
  • Šesti gem - Nije Marin imao problema na svojem servisu.
  • Sedmi gem - Uh, kakva je ovo bila bitka! Dugo su se Čilić i Edmund borili za uzimanje ovog gema. Na kraju je Marin uspio breaknuti Edmunda. Servira za meč.


  • DRUGI SET
  • Prvi gem - Drugi set otvorio je Marin sigurno, 40-0, vodi 1-0 u drugom.
  • Drugi gem - Edmund je odgovorio Čiliću također s 40-0 na svom servisu i sad je 1-1. Edmund ima manjih problema s kretanjem po terenu, vidjet ćemo ubrzo koliko je to ozbiljno. Marin igra mirno i staloženo, a nastavi li ovako, i da je Britanac 100 posto spreman ne može mu ništa. Čilić mirno plovi prema finalu.
Image
Image

TIME-OUT ZOVE BRITANSKI TENISAČ - I Edmund, baš kao i Rafael Nadal u prošlom meču protiv Marina, koji je u petom setu predao, ima problema s ozljedom i zatražio je liječničku pomoć. Edmund iza sebe ima dva meča u pet setova i proveo je više od 14 sati na terenu, očito je osjetio neko zatezanje. Vidjet ćemo hoće li izdržati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Treći gem - Čilić je uspio obraniti servis. Marin je nakon prvog seta bitno poboljšao postotak prvog servisa koji je trenutačno na 60 posto.
  • Četvrti gem - Teškom mukom je Britanac obranio servis.
  • Peti gem - Čilić je i dalje siguran na svom servisu. Raspravljao je Edmund sa sucem dobre tri-četiri minute oko jednog poena koji je pripao hrvatskom tenisaču, ali nije to dekoncentriralo Čilića. Dobro je servirao i drži vodstvo u drugom setu.
  • Šesti gem - Edmund, iako ozlijeđen, sve je sigurniji na svom servisu.
  • Sedmi gem - Siguran je na svom servisu i Marin. Sad je 4-3 za Čilića.
  • Osmi gem - Edmund je s 40-15 obranio servis.
  • Deveti gem - Opasno je Marin živio u devetoj igri drugog seta. Edmund je imao 30-0, Marin je na 30-0 napravio pogrešku na servisu, činilo se kako pada, ali je Čilić uspio pronaći snagu za osvojiti i petu igru drugog seta. Bravo Marine, samo tako naprijed.
  • Deseti gem - Edmund je izjednačio na 5-5.
  • Jedanaesti gem - Čilić je i dalje siguran na svom servisu. To je dobro.
  • Dvanaesti gem - Čilić je stigao, nakon 0-30 i 15-40 na 40-40, ali nije imao snage za break i uzimanje drugog seta. Na redu je tie-break.
  • TIE-BREAK - Čilić je bio miran i siguran, Edmund je došao na 6-4, ali za nešto više snage nije imao. Čilić vodi 2-0.
Tekst se nastavlja ispod oglasa


  • POČEO JE MEČ. PRVI SET - SRETNO, MARINE!
  • Prvi gem - Odmah na početku Marin je spašavao svoj servis. Imao je Edmund 40-15, ali se najbolji hrvatski tenisač na kraju izvukao i obranio servis.
  • Drugi gem - Marin je odmah na servisu Edmunda napravio pritisak, došao na 30-30, ali više od toga nije uspio. Edmund je obranio servis.
  • Treći gem - Čilić je za razliku od prvog svog servisa, na drugom bio sigurniji. 2-1 za Marina.
  • Četvrti gem - Opet je Marin pritisnuo na servisu Edmunda koji je plivao u opasnim vodama. Marin je imao odličnu šansu izboriti break loptu, ali u trenutku kada je morao samo završiti poen Marin je lopticu izbacio u aut, a odmah u idućem poenu Edmund servisom rješava gem u svoju korist.
  • Peti gem - Čilić je ekspresno obranio servis. Čini se kako se hrvatski tenisač budi u ovom meču. Sve je sigurniji na svom servisu.
  • Šesti gem - Hrvat je breaknuo Edmunda. Marin je na otvaranju šeste igre prvog seta stigao do prve prilike za break, točnije njih dvije, i odmah je iskoristio.
  • Sedmi gem - Edmund je namučio Čilića, došao na 40-40, Marin je morao zapeti kako bi spasio servis i na kraju je to i uspio. Čilić će servirati za prvi set.
  • Osmi gem - Čilić je potvrdio svoj servis i poveo u setovima 1-0. Odličan ulazak Marina u meč, jako dobro za njega i za sve njegove navijače. Vidi se na Edmundovim potezima da je dosta pod dojmom svog prvog polufinala Grand Slama. Marin ipak ima mnogo više iskustva na ovoj razini, ovo mu je peti put da je došao među posljednja četiri na velikim turnirima. Ima i osvojen jedan Grand Slam, igrao je i finale Wimbledona prošlog ljeta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić drugi put u karijeri plasirao se u polufinale prvog Grand Slam turnira sezone, Australian Opena, nakon što mu je prvi tenisač svijeta Rafael Nadal predao četvrtfinalni dvoboj pri rezultatu 3-6, 6-3, 6-7 (5), 6-2, 2-0 nakon tri sata i 47 minuta borbe. Prije osam godina Čilić je igrao polufinale Australian Opena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U meču za finale bolji je bio sjajni Škot Andy Murray (3-6, 6-4, 6-4, 6-2). Danas će na putu do finala Marinu sa suprotne strane opet stajati Britanac. No, za razliku od Murrayja, Kyle Edmund prilično je nepoznat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Edmund, 49. tenisač svijeta, iznenađujuće je svladao trećeg nositelja Bugarina Grigora Dimitrova sa 6-4, 3-6, 6-3, 6-4. Čilić je apsolutni favorit u ovom dvoboju. Ali Edmund je ove sezone na skoru od pet pobjeda i jednog poraza i ukupno je zaradio 13.595 dolara, te je itekako opasan tenisač. I sad je u naletu, euforiji…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer Edmundu je ovo prvo Grand Slam polufinale, što je još jedna prednost za Čilića koji itekako zna kako je to igrati završnicu Grand Slama. Marin Čilić i Kyle Edmund do sada su se jednom susreli na teniskom terenu.

FANTASTIČNA PRILIKA ZA ČILIĆA: Ovo je čovjek koji stoji na Marinovom putu prema finalu

Bilo je to 2017. godine na Mastersu u Šangaju. Čilić je u tom dvoboju bio bolji 6-3 7-6(5). Kyle Edmund još je prije kazao kako misli da može pobijediti Grigora Dimitrova. Sad je na dvije pobjede od osvajanja svojeg prvog Grand Slam naslova u karijeri. Prođe li Marin u finale Australian Opena, od ponedjeljka će imati i novi najbolji renking u karijeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, novih 500 bodova lansirali bi ga sve do trećeg mjesta na ATP ljestvici, preskočio bi Thiema, Zvereva i Dimitrova i došao odmah iza dvojca Nadal - Federer. Španjolac (1) i Švicarac (2) ostat će na svojim pozicijama bez obzira na rasplet završnice Australian Opena.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo