118 godina u vjetar / Reakcije na kontroverznu promjenu Davis Cupa: Dvostruki pobjednik ga 'sahranio', Francuz odbija igrati

Image
Foto: Davis Cup

Jedan nogometaš preuzeo je 118 godina tradicije Davis Cupa i skrojio po svojem interesu, plastičan je opis kontroverzne reforme poznatog natjecanja

17.8.2018.
14:05
Davis Cup
VOYO logo

Nogometaš Barcelone Gerard Pique, ujedno osnivač i čelnik investicijskog fonda Kosmos, "akvizirao" je 118 godina veličanstvene povijesti Davis Cupa, znamenitog teniskog natjecanja, obećavši uložiti 3 milijarde dolara u idućih 25 godina. Naravno, kako bi na drugoj strani dobio puno više, a po cijenu radikalne promjene sustava natjecanja i izbacivanje iz istog svega po čemu je Davis Cup poseban.

Od iduće sezone, naime, natjecanje koje se igra od 1900. postaje Svjetski kup u tenisu, koji će odigrati u turnirskom formatu tijekom jednog tjedna pri kraju sezone. Igrat će se u jednom gradu, s maksimalno tri meča po susretu, na dva dobivena seta. Potencijalni kandidati za domaćinstvo prvog izdanja su Madrid, Lille i Ženeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je u ovogodišnjem, zadnjem izdanju izborila polufinale koje će sredinom rujna igrati u Zadru protiv SAD-a. Prođu li Čilić i društvo u finale, igrat će u Francuskoj ili Španjolskoj za Salataru, poznati trofej, jedan od najznamenitijih u sportskoj povijesti.

>> Davis Cup odlazi u povijest: Od iduće sezone Svjetski kup u tenisu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nižu se reakcije na odluku ITF-a, koji je jučer sa 71 posto glasova izglasao novi format. Bivši dvostruki osvajač Davis Cupa s reprezentacijom Češke Tomaš Berdych odao je posljednju počast tom natjecanju.

"Ponosan sam što u svojoj vitrini imam dva mala trofeja pobjednika Davis Cupa, jer je to natjecanje koje prestaje postojati nakon više od 100 godina. Ne mogu zaboraviti emocije i podršku sjajnih navijača u Pragu, Ostravi, Brnu... svugdje gdje smo igrali. Ponosan sam i što sam emocije osvajanja Davis Cupa mogao podijeliti s navijačima i moje zemlje. Proživjeli smo zadivljujuće trenutke. Sada će sve to nestati", objavio je Berdych na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema francuskim medijima aktualni pobjednik s Francuskom Lucas Pouille (koji je u lanjskom finalu dobio odlučujući peti meč) više neće igrati Davis Cup zbog izglasanih promjena. Iako su mu tek 24 godine odlučio je povući se zbog uništavanja natjecanja.

Dio teniskih navijača također je već "sahranio" Davis Cup, ističući da je 118 godina tradicije otišlo u nepovrat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo