Komentar / Osma simfonija Rogera Federera: pogledavši u suprugu i djecu počeo je plakati...

Image
Foto: AP Images

Tragao je za svevišnjom, osmom wimbledonskom titulom, i to punih pet godina, vjerojatno najtežih u karijeri, tijekom kojih su svi sudili: i najveći jednom padaju. Sudili su - pokazat će se - pogrešno

17.7.2017.
10:02
AP Images
VOYO logo

Umjetnička ljepota njegove igre nalik je klasičnoj glazbi. Prije koju godinu Le Monde ga je prikazao s violinom u ruci. Ništa neobično, kako možda asocira, jer znanost je otkrila da je pokret na violini i pokret jednoručnog bekenda u tenisu zapravo - i te kako sličan. Štoviše, neurološka istraživanja otkrivaju da nakon dovoljnog broja pokreta - reket ili violina postaju kao dio tijela.

Roger Federer je, dakle, autentični simbol tenisa. Umjetnički elegantan na terenu. Magnet za sponzore i pozornost. Osmerostruki pobjednik na svetoj wimbledonskoj travi. Vrhunac tenisa i sporta u prva dva desetljeća 21. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna scena bješe posebno dirljiva. Televizijska kamera je nije u potpunosti otkrila gledatelju. Federer je, naime, nakon zaključenja finala, počeo plakati onoga trenutka kada je pogledao u kutak središnjeg terena gdje su bili njegova supruga Mirka i djeca.

Čilić, jasno, nije mogao. A wimbledonsko finale se ne predaje. Jedini put tijekom trajanja meča zbilo se to 1911. Ali i takvu bol mora proći na putu dugoročnog napretka, kako je i sam podvukao nakon finala. Uvjeren u Top 3, ili možda i nešto više, otvorit će se nova prilika na Grand Slamu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da ću se vratiti, ali nema garancije", kazao je Federer misao koja bi mogla oslikati i Čilićevo traganje u neizvjesnoj teniskoj sutrašnjici. Najpoznatiji Švicarac je, k tomu, između redaka otkrio da je ovaj Wimbledon bio vrhunac njegove motivacije. A nakon vrhunca možda neće biti nove energije, posebice ne na pragu 37.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo