Centralni teren / Najpoznatiji teren na svijetu: Na njemu su se stvarale legende i lomila srca

Image
9.7.2022.
11:28
VOYO logo

Najpopularniji svjetski stadioni nisu samo utočište za najpopularnije sportske klubove na svijetu. Oni su mjesto gdje nastaju nezaboravljivi trenuci, mjesto gdje se stvaraju najveće legende i mjesto koje neki napuste sa slomljenim srcem. Ne radi se o romantičnoj sapunici, već jednostavno o prirodi sportskih natjecanja. Pobjednik, na kraju, može biti samo jedan.

Tako je barem u tenisu, gdje svaki meč završi s pobjednikom i gubitnikom. Poznato je da tenis ima četiri Grand Slam turnira koji predstavljaju najveće događaje u godini. Oni donose najviše ATP bodova, oni donose najviše novca i oni su najprestižniji, najpopularniji i najpopraćeniji turniri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, jedan od ta četiri Grand Slam turnira stoji sam, izoliran na vrhu. Radi se, naravno, o Wimbledonu, koji je ipak nekako najposebniji turnir na svijetu. S obzirom na to da je Wimbledon najpopularniji teniski turnir na svijetu, to čini njegov glavni, Centralni teren najpopularnijim teniskim terenom na svijetu.

Image
'Radim što želim' /

Samo bijelo na Wimbledonu? Australac ne mari za pravila i igra najbolji tenis u životu

Image
'Radim što želim' /

Samo bijelo na Wimbledonu? Australac ne mari za pravila i igra najbolji tenis u životu

Važna obljetnica

Centralni teren ove godine slavi jubilarnih sto godina. On se otvorio 1922. godine, a najveću renovaciju doživio je 2009. godine kada je njemu dodan pomični krov, koji tako štiti igrače i gledatelje od potencijalne kiše, koje bome na Otoku zna doista biti vrlo, vrlo često.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stadion ima kapacitet od 14 979 tisuća mjesta, a ime 'Centralni teren' dolazi od lokacije jednog terena koji se nalazio u All England Croquet Clubu. Prvo prvenstvo Wimbledona održano je 1877 godine, a tada su 12 terena bila dostupna. All England Club, poznat kao i Wimbledon, 1922. godine preselio se kod Church Roada, a tada je nastao famozni Centralni teren.

Izvorni kapacitet terena nije poznat, a on je i teško oštećen u bombardiranju tijekom Drugog svjetskog rata, kada su bombe pogodile lokaciju u zračnom napadu 1940. godine. Igra je nastavljena na terenu nakon rata 1946. godine, ali nije potpuno popravljen do 1949. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teren je posljednje preuređenje vidio 2009. godine, taman godinu dana nakon najboljeg meča svih vremena u kojem su sudjelovali Rafael Nadal i Roger Federer. Upravo je njihov meč prekinut nekoliko puta zbog kiše, a uz pomični krov dodane su i brojne druge prostorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo