Švicarsko finale u Kaliforniji / Kako je Stan Wawrinka postao igrač za velike mečeve: 'Naučio sam poznavati sebe'

Image
Foto: Jared Wickerham/BNP Paribas Open

Nekoć je gubio važne mečeve, a danas ima tri osvojena Grand Slam turnira - iz tri finala. Stan Wawrinka sada, pak, u švicarskom finalu lovi svoj prvi Masters

19.3.2017.
13:15
Jared Wickerham/BNP Paribas Open
VOYO logo

Neki idu toliko daleko da predviđaju napad Stana Wawrinke na prvo mjesto ATP-ove ljestvice. Povod? Švicarac je u posljednjim godinama postao igrač za velike mečeve, a danas će u Indian Wellsu pokušati osvojiti svoj prvi Masters 1.000 turnir, protiv sunarodnjaka Rogera Federera.

Njegov učinak u Grand Slam finalima je tri od tri. Nedostaje mu jedino Wimbledon. Nevjerojatni su to uspjesi za igrača koji je u dobrom dijelu profesionalne karijere muku mučio s igrom i rezultatima u važnim mečevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam priznaje da je uzrok njegovog napretka i najbolje igre kada je najvažnije u tomu što je mentalno napredovao. Razvio je "udarac" koji u ključnim trenucima pobjeđuje - glavu.

"Mislim da sam ja primjer da se mentalne vještine mogu naučiti, jer nisam bio dobar u tome dok sam bio mlađi. Prije nego što sam počeo pobjeđivati u velikim mečevima, izgubio sam puno njih, obično 7:6 u trećem setu i u petim setovima. To je zato jer sam bio nervozan", izjavljuje za Tennis.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči lanjskog finala US Opena, Wawrinka je u svlačionici - plakao. Uzdignuo se i koji sat kasnije podignuo ruke nakon pobjede nad Đokovićem. Veliki utjecaj u njegovom mentalnom napretku ima trener Magnus Norman.

"Puno je načina na koje se može pristupiti tomu. Najvažniji je naučiti poznavati sebe. A to se postiže kombinacijom razgovora, povjerenja trenera i puno treninga", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo