UVIJEK ĆE BITI NEZADOVOLJNIH / Svijet je podijeljen: Treba li VAR ostati nogometnom terenu?

Svi zadovoljni nikada neće biti. Ali možda ih s VAR-om bude nešto više nego inače

18.7.2018.
7:00
VOYO logo

Uz to što je na ovom prvenstvu svijet upoznao jednu drukčiju Hrvatsku, upoznao je VAR – video asistenta sucima. Svijet je podijeljen, jedni su za, drugi protiv, a sporne odluke u finalu Hrvatske i Francuske, čak i uz asistenciju VAR-a pojačalo je sumnju u njegovu korisnost.

Vježbali su, analizirali, pripremali se mjesecima, pa ipak na prvenstvu nije sve bilo baš tako idealno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Perišić raspravljao je s Argentincem Pitanom nakon što je ovaj pokazao na bijelu točku u finalu protiv Francuske. I to nakon provjere video analize.

U jučerašnjoj specijalnoj emisiji dočeka nogometaša Marko Naletilić otkrio je što se događalo u Moskvi...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali sam opet s druge strane čuo da je bilo dosta polemika. Tada među tim sucima, između glavnog suca i onih koji su za tim VAR-om. I ono što mi se u biti ne sviđa, mislim da bi u finalu trebali, u takvim ključnim situacijama dosuđivati stvari koje su baš ono egzaktne. Znači di je kompletan konsenzus", kazao je Marko Naletilić, nogometni menadžer.

Konsenzusa među nogometnim svijetom nema. Treba li VAR ostati na terenu? Repova je bilo i prije, a ima ih i sada. Da je Hrvatska čak i VAR-om oštećena, misle legende poput Linekera i Shearera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ni Roy Keane nije baš birao riječi.

"Dosuđeni penal mi se gadi. Bila je to sramotna odluka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali teško da će VAR, sada kada je u nogomet ušao, tako lako iz njega izići. Uvesti bi se trebao uskoro i u hrvatskoj ligi. Sljedeća sezona bit će testna, pa onda od one nakon nje možda sve postane službeno. 

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, suci su 20 puta odlazili na provjeru odluke, a 17 puta svoju odluku na temelju videoanalize i promijenili.

"VAR ne mijenja nogomet, VAR čisti nogomet. Cilj mu učiniti nogomet iskrenijim, transparentnijim. BLIC 95 posto sudačkih odluka već je bilo točno. Zahvaljujući VAR-u povećali smo s 95 na 99,32 posto", kaže Gianni Infantino, predsjednik FIFA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi zadovoljni nikada neće biti. Ali možda ih s VAR-om bude nešto više nego inače.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo