EKSKLUZIVNO ZA RTL DANAS / Šuker: Daj Bože da imamo više ljudi poput Mamića!

Šuker je otkrio što misli o Štimčevoj Facebook revoluciji, Mamićevoj ulozi u hrvatskom nogometu, o Splitu kao eventualnom domaćinu susreta sa Srbijom te mnogim drugim temama.

27.10.2012.
18:59
VOYO logo

DavorŠuker ne krije zadovoljstvo prvim mjesecima odrađenima na mjestu predsjednika HNS-a. Hrvatska nogometna reprezentacija je u četiri kola kvalifikacija za SP osvojila sjajnih deset bodova pa je situacija na tablici idilična. Tim povodom prvi čovjek hrvatskog nogometa stao je pred kamere RTL-a Danas i prozborio o brojnim temama.

"Početak mog mandata mogu ocijeniti ocjenom - spektakularno! U kvalifikacijama smo rezultatski prošli super. Moramo upozoriti da nismo ništa napravili, ali imamo dobru podlogu. Treba spustiti loptu na zemlju i smiriti strasti. Favoriti smo, no to treba pokazati i na terenu. Zadovoljan sam s izbornikom Štimcem, igračima i ambijentom. Na dobrom smo putu", komentira Šuker i dodaje kako su glavni ciljevi HNS-a izgradnja nogometnog kampa te formiranje Lige 10.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo ovdje došli da bismo malo podigli hrvatski nogomet. Želimo ga iz temelja izgraditi jer to očekuje hrvatska javnost, UEFA i FIFA. Nadamo se i nacionalnom stadionu u Zagrebu pa da naš glavni grad bude domaćin Europskog prvenstva 2020. godine u sklopu UEFA-ine reforme, ne kao zemlja, već kao grad domaćin sa četiri utakmice", kaže Šuker vjerujući u hrvatski renome zbog kojeg bi UEFA Maksimiru dodijelila domaćinstvo.

Image
Foto: PIXSELL

Prvi čovjek HNS-a otkrio je kako ga sljedećih mjeseci očekuju sastanci s Platinijem i Blatterom, čelnicima UEFA-e i FIFA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko riječi posvetio je Šuker Facebook revoluciji koju je pokrenuo izbornik Štimac.

"Znam da na neki način moramo biti u trendu, no valja se koncentrirati na naše bodove. I od Facebooka, i od imena domaćina za naredne utakmice, važnije mi je da što prije osiguramo vizu za Brazil. Želim da to bude što prije", opominje bivši Vatreni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezaobilazna tema bila je i uloga ZdravkaMamića u hrvatskom nogometu.

"Zdravko Mamić član je Izvršnog odbora HNS-a, sportski djelatnik. On ima sve predispozicije da bude u vrhu hrvatskog nogometa i on je tamo. To je dokazao i sa svojim klubom. Daj Bože da imamo još Zdravka Mamića", smatra Šuker i nastavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL

"Izborniku se nitko neće miješati u posao. Baš zbog tog liderstva je i postavljen na trenersku klupu. I na koncu - ima rezultata!"

Split kao eventualni domaćin ogleda sa Srbijom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Shvaćam izbornikovu želju da igra na Poljudu. Međutim, dali smo im utakmicu za sto godina HNS-a pa smo bili u gubitku. Otići ću ovih dana do Splita i pitati čelnike zašto jedno govore preko novina, a nama daju sasvim druge odgovore. Nemojmo više gledati onih 14 godina unatrag. Stalno pružamo ruku, a ne dobijemo ništa za to", rekao je Šuker.

Ne bi bilo u redu da Srbiju izbace iz svih natjecanja. Koliko god budem mogao - pomoći ću im!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izbor domaćina moramo gledati i sa sigurnosnog i sa financijskog aspekta. Mi tom utakmicom šaljemo sliku u svijet. Imamo sjajne navijače, ali i šačicu huligana s kojima bi se policija morala pozabaviti", upozorava Šuker.

Žao mu je zbog incidenta koji se nedavno dogodio u Srbiji zbog kojeg tamošnjem savezu prijeti suspenzija UEFA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih volio velike sankcije jer ima toga još po stadionima diljem Europe i svijeta. Koliko god budem mogao - pomoći ću srpskom savezu! Ova je regija po tome specifična, ali od rasizma nisu imune ni Engleska, Francuska ili Italija. Ne bi bilo u redu da ih izbace iz natjecanja. No, moramo se pozabaviti tim problemom", kaže Šuker i demantira da je bilo govora oko formiranja regionalne lige na prostoru bivše Jugoslavije.

Image
Foto: PIXSELL

Osvrnuo se potom šef HNS-a i na situaciju u Hajduku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni prvo moraju očistiti svoju kuću. A ne da im je uvijek netko drugi kriv. Ne smiju se dodvoravati navijačkim skupinama jer to nije rješenje", savjetuje nekadašnji golgeter Dinama i Real Madrida.

Malo o financijskom stanju HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U slučaju da se ne plasiramo na SP u Brazilu, bit ćemo na rubu egzistencije. Imamo sredstva za nogometni kamp i to ćemo sigurno napraviti iduće godine. Jedan u Zagrebu te četiri regionalna. Promijenit ćemo ovu Rusanovu i preseliti na drugu lokaciju", zaključio je Šuker intervju za RTLDanas.

Razgovor u cijelosti pogledajte u našem video prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo