Skandal u Beogradu /

Srbija sakrila zastavu sportašici iz Kosova. Svjetski atletski savez znao je za to...

Image
Foto: Screenshot

Vrlo zanimljiva odluka, posebno u vrijeme kada se ruske i bjeloruske sportaše isključuje iz natjecanja radi solidarnosti.

22.3.2022.
11:24
Screenshot
VOYO logo

Jedina predstavnica Kosova na nedavno završenom Svjetskom atletskom prvenstvu u Beogradu ostala je uskraćena svih državnih obilježja. Naime, Gresa Bakraqi trkačica je na 1500 metara iz Kosova, a srpski organizatori skrivali su njena nacionalna obilježja kad god su to stigli. 

Poznato je kako Srbija ne priznaje neovisnost Kosova od 2008. godine, pa su tako cenzurirali sve što ima veze s tom državom kod ove nedužne atletičarke. Prvo su zastavu na njenoj uniformi prekrili s crnom trakom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, najveći skandal izazvala je cenzura kosovske zastave na velikom semaforu u Stark Areni. Dok su njene suparnice iz Etiopije, SAD-a i Francuske imale prikazane zastave, kod Bakraqi se samo vidjela crna pozadina pored natpisa KOS...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osjećala sam se diskriminirano, nisam htjela nastupiti"

U cijeloj je priči najgore kako što je Svjetski atletski savez unaprijed znao za postupke srpskih organizatora. Ipak, odlučili su kako ništa neće uzeti s obzirom na poličitike tenzije u regiji.

Vrlo zanimljiva odluka, posebno u vrijeme kada se ruske i bjeloruske sportaše isključuje iz natjecanja radi solidarnosti. Situaciju je komentirala i sama Bakraqi, koja se čak nije htjela ni natjecati.

"Organizatori su stalno pokušavali sakriti natpis Kosovo na mojoj majici, sramotno. Osjećala sam se diskriminirano i nisam htjela nastupiti ako nisam imala isti tretman kao ostale natjecateljice. Na kraju sam nastupila u majici na kojoj je samo pisalo KOS," rekla je.

"Novinari su me tražili intervjue, no srpsko osiguranje i policija, koji su me pratili posvuda, to nisu dozvoljavali. Osim toga, nisam imala problema."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo
Još iz rubrike