Odbrojavanje do Mundijala / Španjolci iz skupine B kreću po iskupljenje, Ronaldo u Rusiji lovi status nacionalnog heroja

Image
Foto: Liewig Christian/ABACA/PIXSELL/nph/NordPhoto/PIXSELL

Hoće li se Španjolci u Rusiji uzdići iz pepela, može li Portugal uz europski uzeti i svjetski naslov i time potvrditi kvalitetu? Jesu li Maroko i Iran spremni za pokoje iznenađenje? Donosimo analizu skupine B na SP-u u Rusiji

7.6.2018.
13:05
Liewig Christian/ABACA/PIXSELL/nph/NordPhoto/PIXSELL
VOYO logo

SKUPINA B (Španjolska, Portugal, Maroko, Iran)

Španjolska

Izbornik: Julen Lopetegui

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvih 11: De Gea (Man Utd), S. Ramos (Real Madrid), Pique (Barcelona), Dani Carvajal (Real Madrid), Jordi Alba (Barcelona), S. Busquets (Barcelona), Thiago (Bayern), Iniesta (Barcelona), D. Silva (Man City), Isco (Real Madrid), D. Costa (Atletico Madrid)

Zlatno doba španjolske nogometne reprezentacije odavno je završilo. Od 2008. do 2012. godine bili su nedodirljivi, osvojivši u tom periodu po dva europska i jedno svjetsko zlato. Mnogi tvrde kako su ih upravo svi ti silni uspjesi, koji su u tom periodu kod većine igrača stigli i na klupskoj razini, jednostavno potrošili i ostavili bez motiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz tih razloga, ali i zbog starosti i umirovljenja nekolicine pojedinaca, Španjolci su u posljednjih par godina napravili pravi remont u svlačionici i u Rusiji bi trebali gledati neku novu 'furiju'. Relativno neiskusni izbornik Lopetegui iznenadio je objavom konačnog popisa 23 igrača čak dva tjedna prije isteka roka, pri čemu je izostavio brojna imena koja su svi već vidjeli u Rusiji, ponajprije Chelseajeve igrače - Fabregasa, Marcosa Alonsa, Pedra i Alvara Moratu.

Lopetegui očito računa na svježu krv s kojom se želi iskupiti navijačima, koji su bacali drvlje i kamenje na nacionalnu momčad nakon posljednja dva velika turnira - na SP-u u Brazilu Španjolci su kofere spakirali nakon samo tri utakmice, a prije dvije godine u Francuskoj nakon neuvjerljive grupne faze u kojoj su upisali i poraz od Hrvatske, već u osmini finala izbacila ih je prosječna talijanska reprezentacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Španjolska

FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL​

Bez lažne skromnosti, španjolski mediji i javnost uoči početka turnira otvoreno mu poručuju: 'Želimo povratak na svjetski tron!' Lopetegui definitivno ima resurse za taj cilj, a ima li dovoljno znanja i može li svoju ideju prenijeti na igrače, saznat ćemo za nešto više od mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>>ODBROJAVANJE DO MUNDIJALA Urugvajci apsolutni favoriti skupine A, Ruse će nositi euforija, a Egipćani ovise o Salahu

Portugal

Izbornik: Fernando Santos

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvih 11: Rui Patricio (Sporting), Pepe (Bešiktaš), J. Fonte (Dalian Yifang), Cedric (Southampton), R.Guerreiro (Borussia D.), W. Carvahlo (Sporting L.), J. Moutinho (Monaco), G. Guedes (Valencia), J. Mario (West Ham), C. Ronaldo (Real Madrid), A. Silva (Milan)

Nema sumnje kako aktualni europski prvaci na ovogodišnji Mundijal dolaze ostvariti veliki uspjeh, po mogućnosti okititi se drugim uzastopnim naslovom s velikih međunarodnih natjecanja. Momčad u Rusiju stiže u gotovo identičnom sastavu koji je prije dvije godine pobjedom na Stade de Franceu protiv domaćina Francuske šokirao nogometni svijet i popeo se na europski tron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Mike Egerton/Press Association/PIXSELL

Mike Egerton/Press Association/PIXSELL

FOTO: Mike Egerton/Press Association/PIXSELL

Na čelu reprezentacije još je uvijek grčki stručnjak Fernando Santos, koji je bez problema vodio momčad kroz relativno laganu kvalifikacijsku skupinu u kojoj su im Švicarci bili jedina prava konkurencija za direktni plasman u Rusiju. U deset utakmica upisali su devet pobjeda i tek jedan poraz – upravo od Švicaraca. Iako slove za veliku nogometnu naciju, ne mogu se pohvaliti uspješnim rezultatima na svjetskim smotrama – najveći doseg su im dvije borbe za medalju – 1966. Eusebijeva se generacija okitila broncom, a 2006. tadašnji kapetan Figo je na njemačkom tlu protiv domaćina izgubio utakmicu za 3. mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Santosova momčad kao da je stvorena za šablonski opis ekipa koje sačinjava 'spoj mladosti i iskustva'; Pepe, Joao Moutinho, C. Ronaldo i Rui Patricio debelo gaze 30-e i na izlaznim su vratima reprezentacije, a igrači poput Renata Sanchesa, Goncala Guedesa i Andrea Silve su wunderkidi od kojih se tek očekuje da ostvare puni potencijal i postanu najveće zvijezde europskog nogometa. 

Na Ronalda se ipak valja posebno osvrnuti. Vrlo je izgledno da će najbolji strijelac u povijesti 'kraljevskog kluba' u Rusiji odigrati posljednji turnir s reprezentacijom i sigurno je kako nakon Europe želi pokoriti i nogometni svijet. Time bi u reprezentativnu mirovinu otišao kao nacionalni heroj i potvrdio da je među najvećim nogometašima u povijesti, a Portugal bi započeo pravu osvajačku dinastiju, poput prethodno spomenute koju je izgradila Španjolska između 2008. i 2012. godine. Doduše, nagađanja kako će Ronaldo uskoro u reprezentativnu mirovinu, s obzirom na njegovu fenomenalnu formu u 34. godini života, ipak ostaju samo na razini pretpostavki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: EXPA/PIXSELL

C. Ronaldo

FOTO:EXPA/PIXSELL

Njihovoj reprezentaciji često se zamjera 'divlji stil' igre, bez jasno uspostavljene taktičke discipline i s prečestim oslanjanjem na individualnu kvalitetu pojedinaca poput špice Andrea Silve ili pak Cristiana Ronalda. I u Francuskoj su jedva prošli skupinu, a zatim su do samog kraja turnira, uključujući i finalnu utakmicu, na terenu bili izrazito neuvjerljivi, no u povijesti će ipak ostati zapisano kako je Portugal 2016. godine postao europski prvak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurno je da bi njihovi navijači prije početka SP-a pristali na identičan scenarij u Rusiji. Kvalitetom definitivno nisu u top 3 momčadi turnira, no kad se sve uzme u obzir, Portugal treba okarakterizirati kao jednog od favorita iz sjene.

Maroko

Izbornik: Hervë Renard

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvih 11: Bounou (Girona), Benatia (Juventus), R. Saiss (Wolwerhampton), H. Mendy (Lille), Hakimi (Real Madrid), El Ahmadi (Feyenoord), Boussoufa (Al-Jazira), Belhanda (Galatasaray), Ziyech (Ajax), Amrabat (Feyenoord), Boutaib (Malatyaspor)

Maroko će mnogi otpisati prije početka prvenstva, no radi se o jednoj iznimno zanimljivoj reprezentaciji koju krasi strahovito čvrsti obrambeni blok, što bi se moglo pokazati ključnim u dvobojima protiv favorita grupe Španjolske i Portugala. Kvalifikacije su prošli kao prva momčad skupine, bez poraza. Upisali su tri pobjede i tri remija bez primljenog pogotka s impresivnom gol-razlikom 11:0, a iza njih u skupini su ostale Obala Bjelokosti, Gabon i Mali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne mogu se pohvaliti bogatom poviješću na prethodnim Svjetskim prvenstvima – najveći uspjeh bio im je ulazak u osminu finala 1986. godine. Sada ipak na raspolaganju imaju jednu od najtalentiranijih generacija koju krasi nekoliko vrhunskih pojedinaca s iskustvom igranja na najvišoj razini – obranu drži Juventusov Mehdi Benatia, Hakimi je sve češće u postavi madridskog Reala, a Hakim Ziyech je odigrao fenomenalnu sezonu u Ajaxu i trebao bi biti glavna napadačka uzdanica reprezentacjie u Rusiji. U prvih 11 još se nalaze i dva veznjaka Feyenoorda (Sofyan Amrabat i Karim El Ahmadi) te veznjak Galatasaraya Youness Belhanda.

Image
Foto: EXPA/PIXSELL

SP Rusija

FOTO: EXPA/PIXSELL​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na klupi je iskusni francuski stručnjak Renard, koji je s reprezentacijama Zambije i Obale Bjelokosti ostvario respektabilne uspjehe, okitivši se s dva naslova pobjednika Afričkog kupa nacija. Remi ili čak osvajanje tri boda protiv nekog od favorita iz skupine ne bi bili veliko iznenađenje za ovu afričku reprezentaciju.

Iran

Izbornik: Carlos Queiroz

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvih 11: Beiranvand (Persepolis), Cheshmi (Esteghlal), Pouraliganji (Al-Sadd), Rezaeian (Oostende), Mohammadi (Akhmat Grozni), Shojaei (AEK), Ansarifard (Olympiacos), Hajsafi (Olympiacos), Jahanbakhsh (AZ Alkmaar), Taremi (Al-Gharafa), Azmoun (Rubin Kazan)

Iran je jedna od reprezentacija koja potpuno dominira azijskim kvalifikacijama i često izbori završnicu SP-a, ali ondje redovito razočara milijune svojih navijača. Na pet dosadašnjih nastupa ni jednom nisu prošli skupinu, i 'ko za vraga, i ove godine ždrijeb ih je smjestio u jednu od najjačih skupina pa je već uhodani scenarij vrlo izgledna opcija. No, Iranci kao da su željeli poručiti navijačima da su ozbiljni i da će se boriti do posljednje kapi znoja, pa su u Rusiju stigli već 6. lipnja, prvi od svih plasiranih reprezentacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Plasmanom na SP ostvario se san iranskog nogometa. Uspjeli smo uz puno napornog rada i odricanja. Iranska reprezentacija će uživati igrajući na svjetskom prvenstvu uz najbolje ekipe svijeta”, poručili su iz tabora iranske vrste nakon slijetanja u rusku bazu.

Kao i mnogi autsajderi na prvenstvu, i oni se ponajviše uzdaju u kormilara momčadi, tj. Izbornika, u ovom slučaju Carlosa Queiroza, portugalskog stručnjaka s impresivnom trenerskom biografijom. U dva navrata bio je izbornik Portugala, vodio je i Južnoafričku Republiku te Ujedinjene Arapske Emirate, a od klupskih angažmana ističu se oni u Manchester Unitedu i Real Madridu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: EMPICS Sport/Press Association/PIXSELL

Carlos Queiroz

FOTO:EMPICS Sport/Press Association/PIXSELL

U kvalifikacijskoj skupini sa Sjevernom Korejom, Kinom, Katarom, Uzbekistanom i Sirijom, Queiroz je taktički potpuno nadmudrio svoje protivnike, ostavio ih sve sedam bodova za petama i od svih sudionika treći po redu od izborio nastup u Rusiji, što dovoljno govori o iranskoj dominaciji kroz kvalifikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: EXPA/PIXSELL

SP Rusija

FOTO:EXPA/PIXSELL

U igračkom kadru zaista nemaju velikih zvijezda za izdvojiti – većina reprezentativaca razbacana je po prosječnim klubovima iz Grčke, Nizozemske, Rusije i ostalih europskih nacija izvan vodeće europske 'petorke', a ostatak ih igra na azijskim prostorima.

Osvajanje pokojeg boda bio bi uspjeh za ovu skromnu reprezentaciju, a za nešto više bit će im potrebno pravo čudo.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike