TRESE SE NOGOMETNI SVIJET / Sepp Blatter 12 dana prije Mundijala otkrio tko je i za koliko novca naredio da se SP igra u Kataru: 'To je bio loš izbor. Bio sam protiv toga, ali...'

Image
Foto: Profimedia

'Naravno da je sve bilo zbog novca. Šest mjeseci kasnije Katar je kupio borbene avione za Francusku i to u vrijednosti od skoro 15 milijardi dolara'

8.11.2022.
13:27
Profimedia
VOYO logo

Bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter kada je Katar 2010. godine dobio pravo domaćina Svjetskog prvenstva 2022., rekao je za švicarske novine Tages Anzeiger da je "Katar je pogreška", dodavši da je "izbor bio loš".

Mundijal u Kataru počinje za 12 dana, a Sepp Blatte je u intervjuu za švicarske medije izjavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SLAVNA GOLMANICA TEŠKO OPTUŽILA BIVŠEG ŠEFA FIFA-e: /

'Sepp Blatter me hvatao za guzicu'

Image
SLAVNA GOLMANICA TEŠKO OPTUŽILA BIVŠEG ŠEFA FIFA-e: /

'Sepp Blatter me hvatao za guzicu'

'Katar je premala zemlja'

"To je premala zemlja. Nogomet i Svjetsko prvenstvo su preveliki za nju. Već je bilo dogovoreno da Rusija bude domaćin 2018. godine, a da SAD dobije domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. godine. To je trebala biti gesta mira za te dvije zemlje jer bi dobile priliku da jedna za drugom organiziraju Svjetsko prvenstvo", kazao je Blatter o Katru, prvoj zemlji na Bliskom istoku koja je domaćin mundijala.

Dodao je da je FIFA 2012. izmijenila kriterije koje je koristila za odabir zemalja domaćina u svjetlu zabrinutosti oko radnih uvjeta na gradilištima vezanim uz turnir u Katru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Od tada se uzimaju u obzir socijalni aspekti i ljudska prava'

"Od tada se uzimaju u obzir socijalni aspekti i ljudska prava", kazao je i otkrio:

"Sarkozy je tada rekao Platiniju da želi da dodijele Kataru domaćinstvo Svjetskog prvenstva. Bio sam protiv, ali Platini me tada upitao što bih ja uradio da predsjednik nešto traži od mene. Rekao sam mu da nemam taj osjećaj jer mi u Švicarskoj nemamo predsjednika. Na kraju su četiri glasa koja je donio Platini presudila da Katar bude domaćin umjesto SAD-a. To je istina."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka o domaćinstvu Katra bila je obilježena kontroverzama, uključujući optužbe za korupciju i kršenje ljudskih prava, otkako je prvi put objavljena.

"Naravno da je sve bilo zbog novca. Šest mjeseci kasnije Katar je kupio borbene avione za Francusku i to u vrijednosti od skoro 15 milijardi dolara."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blatter upleten u optužbe

Blatter, koji je vodio FIFA-u 17 godina, također je bio upleten u optužbe za korupciju tijekom svog mandata. U lipnju ga je švicarski sud oslobodio prijevare, a tužitelji su uložili žalbu na presudu. Švicarac je nakraju rekao da će turnir, koji počinje za manje od dva tjedna, gledati iz svog doma u Zürichu. Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru počinje 20. studenog utakmicom domaće reprezentacije i Ekvadora.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo