Prijateljstvo koje traje 20 godina / Ovo je jedino mjesto u Japanu gdje će navijati za Hrvatsku. Evo zašto Japanci tamo obožavaju Vatrene

Image
Foto: Screenshot / YouTube

Ovaj japanski grad i njegovi stanovnici razvili su snažne veze s Hrvatskom tijekom još jednog Svjetskog nogometnog prvenstva

5.12.2022.
14:47
Screenshot / YouTube
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacija od 16 sati igra osminu finala protiv Japana. U jednom gradu u Japanu ipak će se navijati za Vatrene. Riječ je o gradu Tokamachi. To je možda jedino mjesto u Japanu u kojem će se veseliti i ako Hrvatska zabije gol protiv "Zemlje izlazećeg sunca".

Utakmica osmine finala između Japana i Hrvatske počet će 5. prosinca u ponoć po japanskom vremenu. Navijači diljem zemlje ostat će budni do kasno u nadi da će Japan uspjeti napraviti još jedan uspjeh protiv europske reprezentacije i po prvi put doći do četvrtfinala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BRAVO, BRAVO, BRAVO /

Veličanstveni Vatreni nakon neviđene drame na Al Janoubu u četvrtfinalu SP-a: Livaković junak, skinuo tri penala u lutriji udaraca s bijele točke

Image
BRAVO, BRAVO, BRAVO /

Veličanstveni Vatreni nakon neviđene drame na Al Janoubu u četvrtfinalu SP-a: Livaković junak, skinuo tri penala u lutriji udaraca s bijele točke

Prijateljstvo koje traje 20 godina

"Imam pomiješane osjećaje. Želim da i Hrvatska pobijedi", rekao je Ryoichi Kamimura (75), bivši dužnosnik gradskih vlasti, a njegove riječi prenosi srpski Mundo.

Ovaj japanski grad i njegovi stanovnici razvili su snažne veze s Hrvatskom tijekom još jednog Svjetskog nogometnog prvenstva. Bilo je to 2002. godine, a prvenstvo su zajednički organizirali Japan i Južna Koreja. Grad Tokamachi odabran je kao mjesto održavanja trening kampa hrvatske reprezentacije uoči turnira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamimura je vodio ured koji je upravljao odborom za promociju trening kampova i koordinirao mogućnosti razmjene između hrvatskih igrača i stanovnika Tokamachija. Bio je to početak prijateljstva ovog japanskog grada i Hrvatske koje traje već 20 godina.

Imaju i natjecanje 'Hrvatski kup'

Hrvatski igrači 2002. godine rado su sudjelovali u raznim aktivnostima u samom gradu, pa su tako održavali nogometne sate za djecu koja žive u ovom japanskom gradu. A bilo je devet otvorenih treninga za javnost. Jedan od hrvatskih nogometaša Niko Kovač poklonio je Kamimuri svoj nogometni dres s brojem 10 prije odlaska iz grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To me je natjeralo da shvatim da su najbolji nogometaši također najbolji u ponašanju i pažnji prema ljudima", rekao je Kamimura. Od tada počeo bodriti hrvatske igrače. Grad Tokamachi je 2003. godine pokrenuo sada već tradicionalno godišnje nogometno natjecanje pod nazivom 'Hrvatski kup', a Hrvatski nogometni savez je čak osigurao pehar za pobjedničku ekipu.

Pohvala za Šukera

Ovaj japanski grad ponovno je bio domaćin trening kampa za hrvatske sportaše uoči odgođenih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020. Tomoya Kaizawa (53), vlasnik lokalnog puba "Davor" također ima snažnu vezu s hrvatskim nogometom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije početka Svjetskog prvenstva 2002. Kaizawa je radio kao kuhar u hotelu u gradu u kojem su bili smješteni hrvatski igrači. Posebno ga se dojmio jedan od igrača, Davor Šuker.

"On je sjajan nogometaš, a također i ljubazan čovjek", prisjetio se Kaizawa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dao otkaz kako bi otvorio bar sa Šukerovim imenom

Šuker je osvojio Zlatnu kopačku na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998., postigavši ​​šest golova u sedam utakmica. U Tokamachiju je više od 100 djece i odraslih tražilo od Šukera autogram na lokalnom satu nogometa. Legendarni Šuker svima je izašao u susret.

Kaizawa je rekao da je, kada je vidio tu scenu, odjednom pomislio: "Želim otvoriti bar s njegovim imenom." Iako nije imao konkretne planove za lokal, zamolio je Šukera da napiše nešto i nacrta ilustracije na japanskim kartama koje će se koristiti u budućem pubu. Šuker se složio i upitao: "Kada ćeš otvoriti svoj bar?" Sljedeće godine, odgovorio je Kaizawa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je dao otkaz na poslu i otvorio bar godinu dana nakon što je upoznao Šukera.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo